Novak Đoković
twitter/ATP_Tour
Novak Đoković

twitter/ATP_Tour

Novak Đoković, Foto: twitter/ATP_Tour

* Na prvom mestu je proveo 261 nedelju na ATP listi

* Osvojio je ukupno 75 titula od čega 16 Grend slem trofeja

* Njegova porodica je dve i po godine kasnije otkupila licencu da bi organizovala do sada jedini ATP turnir u Serbiji, Serbia Open koji se održavao od 2009. do 2012

Pre tačno 13 godina tada 19-godišnji Novak Đoković je osvojio svoju prvu ATP titulu. On je u Holandiji na turniru Serije 250 u Amersfortu pobedio Čileanca Nikolasa Masua sa 7:6 (5), 6:4 posle skoro tri sata igre.

Od tog trenutka drastično mu se lansirala karijera. Njegov tadašnji protivnik Nikolas Masu se pre šest godina penzionisao i trenutno je trener Austrijanca Dominika Tima. Turnir u Holandiji odavno je ugašen, a ostaće upamćeno da je Novak na putu pobedio  našeg tenisera Borisa Pašanskog, potom Čeha Tomasa Ziba, pa Francuza Marka Žikela. U polufinalu je prošao predajom protivnika, Argentinca Giljerma Korije pri vođstvu od 6:1, 1:0. Korija je 2004. igrao finale Rolan Garosa, a izgubio je od zemljaka Gastona Gaudija.

Na tom finalu su prisustvovali njegov sadašnji trener, Marijan Vajda i njegova supruga Jelena Đoković. Posle trijumfa otišao je u zagrljaj svoje drage.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO 

Identična meč lopta za Rodžera Federera protiv Đokovića i Mareja!