Vajda i Đoković
(AP Photo/Kin Cheung)
Vajda i Đoković

(AP Photo/Kin Cheung)

Vajda i Đoković, Foto: (AP Photo/Kin Cheung)

Marjan Vajda ovako je započeo razgovor o Đokoviću, koga trenira već 12 godina.

„Toliko dugo smo zajedno, prošli smo kroz razne periode, postepeno gradili odnos na terenu i na ličnom planu, došli smo do stadijuma da smo bliski prijatelji, više kao porodica, i to mi pruža veliko zadovoljstvo.“

Zato što ga poznaje u dušu, veli Slovak, ne smeta mu kad Novak besni tokom meča na svoj stručni tim.

- Novak uvek teži da bude na maksimumu - teniskom, taktičkom i mentalnom. Kada se ponekad ponaša loše, i dalje ga doživljavam kao člana porodice. Ono što je naročito dobro u vezi s tim je što se Novak izvini kada zna da se nije ponašao kako treba. Nisu svi takvi - rekao je Vajda u razgovoru za „Sport klub“.

Slovački trener je, kaže, najviše ponosan na strpljenje kao novinu koju je uneo u Đokovićevu igru.

- Mislim da sam mu pomogao da shvati da su neke stvari proces i da ne mogu da se dese preko noći. Sa teniskog aspekta gledano, prošli smo mnogo faza. Radili smo na servisu, menjali ga, unapredio se tehnički, taj udarac bih naglasio. Tu moramo da pohvalimo Gorana Ivaniševića, koji je sada sa nama u timu. On pomaže Novaku da još bolje razume biomehaniku servisa. Takođe, sada je mnogo više na lopti, ušao je u teren i njegovo pozicioniranje je takvo da je uvek na osnovnoj liniji, nema povlačenja. Savršeno gradi poene i to neću nikada da diram, njegova igra je perfektna. Radimo i na forhendu - tvrdi on.

U odnosu trener-igrač ima i mnogo šale...

- Kad je bio mlađi, govorio sam mu „trening, trening“, a on mi je jednom prilikom napisao: „Ne mogu da dođem, razboleo sam se, izvini“. Odgovorio sam mu da je u redu i da se oporavi. Za pet minuta, eto njega: „Gde si, Marjane? Evo me na terenu.“ Te šale pravi stalno, dopada mi se njegov smisao za humor. Ali znam i ja da uzvratim - kaže on.

Najbolja slavlja su, kaže Vajda, kada se osvoji grend slem, ali ipak je izdvojio nešto drugo...

- Godine 2011. u timu smo imali Igora Četojevića, on je Novaku promenio ishranu. Rekao mi je: „Slušaj, ako Novak pobedi...“. Ne, rekao je: „Kad Novak pobedi, popićemo po pivo“. Odgovorio sam mu da ćemo popiti, zašto da ne. A dobio je 43 meča u nizu, dodavali smo i dodavali piva, imamo fotku sa 40 i kusur piva. Sve smo popili mi iz tima, Novak nije učestvovao. To je bilo neverovatno veče, cela ta godina je bila fantastična.

Po pitanju eventualnog trajanja njegovog učenika u vrhu svetskog tenisa i u narednim godinama, Vajda je poručio:

- Biće teško održati isti nivo motivacije ako se recimo Federer i Nadal povuku, ali time ne želim da kažem da Novak igra zbog njih, naprotiv, on izuzetno voli tenis. Stabilan je mentalno, inspirisan da iskoristi potencijal i podesio je um tako da mu je cilj da ima najviše grend slem titula. Ako se oseća dobro i bude zdrav, ko zna... Ono što sada mogu da kažem jeste da je na pravom putu.

Na pitanje koliko godina života ga je koštao Novak, slovački trener je uz osmeh odgovorio:

- Koštao me je kose, definitivno. To nije jedinica za vreme, ali koštao me je kao svetlosna godina. Ako je do toga, ja sam već mrtav, nadam se da ću se u svemiru bolje snaći.

Vajda ne zna do kada će biti uz Đokovića.

- To je misterija, neka ostane tako. Sada je sve idealno, ove godine smo sigurno zajedno. Pred svaku sezonu razgovaramo, gledamo šta možemo da uradimo, kako možemo da napredujemo. Neka to ostane otvoreno...

Vajda ističe da je Novak veoma otvoren i osećajan momak, da je mirotvorac, pacifista, nežan i inteligentan, te da ne beži od toga da se menja i da se poboljšava kao osoba... A za njegov odnos sa Federerom i Nadalom kaže da je - pošten.

- Oni su najveći rivali, susreću se u najvećim finalima i teško je da budu prijatelji. Ali to im ne smeta da lepo komuniciraju. Svi su osvojili toliko grend slem titula i poštuju se jer znaju koliko je truda i odricanja potrebno za to.

Nole nema naklonost teniske publike svuda u svetu, što se pogotovo vidi u finalima nekih velikih turnira.

- Ne bih mogao da podnesem da je ceo stadion protiv mene, ali on to može, ima prekidač u glavi kojim tu negativnost protiv sebe može da blokira. Onda je i pobeda slađa. Novak zaslužuje više podrške, divan je momak, i dalje nemam objašnjenje zašto se nekim ljudima ne dopada... Naravno, ima i on širok krug navijača.

Slovak je nedavno bio deo srpske reprezentacije na ATP kupu.

- Vau, bilo je spektakularno - atmosfera, energija, u svlačionici, momci su sjajni... Dopalo mi se i kada su srpski navijači došli, to je trebalo doživeti. Takva atmosfera Novaku je posebno značila jer se ne dešava često, na Vimbldonu prošle godine svi su navijali za Rodžera.