Nadal, Đoković
AP/EPA
Nadal, Đoković

AP/EPA

Nadal, Đoković, Foto: AP/EPA

Jedno od najvećih, ako ne već sada, i najveće rivalstvo u istoriji tenisa je ono između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Odigrali su čak 53 međusobna duela, a srpski teniser je slavio 29 puta.

Gotovo da ne postoji veliki turnir gde njih dvojica nisu bili glavni akteri. I sam Đoković je u nekoliko navrata isticao da je upravo zahvaljujući Nadalu postao bolji igrač.

Najveći izazov u tenisu je, nesumnjivo, pobediti Nadala na šljaci, naročito na Rolan Garosu. Verovatno niko nigde ne dominira toliko kao Rafa u Parizu.

Turnir u "Bulonjskoj šumi" je vrhunac sezone na šljaci, a prethode mu tri Mastersa (Monte Karlo, Madrid i Rim).

Nije tajna da se Nadal pribojava mečeva protiv Novaka, na kojoj god vrsti podloge igrali, a sledeći podatak govori upravo u prilog tome.

Naime, Đoković je jedini igrač koji je pobedio "kralja šljake" na sva tri turnira Masters 1000 na šljaci, kao i na Rolan Garosu.

U Monte Karlu je Novak slavio protiv Rafe 2013. (finale) i 2015. (polufinale).

Madrid je svedočio pobedi svetskog broja 1 protiv Španca 2011. godine (finale), dok je u Rimu Đoković trijumfovao 2011., 2014. (finala) i 2016. godine (četvrtfinale).

Jedinu pobedu protiv velikog rivala na Rolan Garosu, Nole je ostvario 2015. godine u četrvrtfinalu. Bio je to tek drugi poraz momka iz Manakora na ovom Grend slemu (prvi mu je naneo Robin Soderling 2009.).

Ovo je samo još jedna potvrda koliko je Novak univerzalan teniser i da se odlično snalazi na svim vrstama podloge.

Nova epizoda velikog rivalstva mogla bi da se dogodi već na Mastersu u Monte Karlu, koji počinje naredne nedelje. 

Komentari (1)

Budimo realni

09.04.2021 10:53

Videli smo u poslednjem mecu koliko ga se Nadal plasi!? Pregazio ga je kao plitak potok!