Novak Đoković
AP Bernat Armangue
Novak Đoković

AP Bernat Armangue

Novak Đoković, Foto: AP Bernat Armangue

Prema istraživanju "ZDF-a" i "WELTA" otkriveno je da se vodi istraga protiv nemačkog tenisera Maks.H, a navodi se da je u ovaj skandal umešan i jedan teniser iz TOP 30 koji ima tri osvojene titule na ATP turu!

Istraga traje više od gidunu dana, a oko 135 igrača širom sveta je umešano u nameštanje, uključujući i tenisere iz Belgije, Francuske, SAD i Španije!

Kako ovaj nemački portal tvrdi, američki FBI je obavestio belgijske istražitelje.

“Reč je o mreži jermenske mafije koja se masovno širi preko sedam zemalja u Evropi. Ona je jako inteligentna i varaju na veoma visokom nivou!  Oni imaju ljude koji su odgovorni za račune, koji peru novac i koji uspostavljaju kontakt s igračima“, priča zamenik javnog tužioca Belgije, Erik Biskop!

Eksperti procenjuju da se u tenisu vrti i preko 1.6 triliona evra! Kriminalci koriste ovo tržište za svoje dobro, Serđo D'Orsi iz Europola kaže: "Mafija i sindikati širom sveta koriste mečeve da bi oprali novac"

Andrea Petković, Foto: AP Photo/Vincent Thian

Kako dalje navodi ovaj portal, dva glavna razloga što je tenis idealan za nameštanje su ti što je mnogo lakše da se manipuliše individualnim sportom pošto su manje igrača umešana u nameštanja, a drugi razlog je ogromna svota novca koja je kao u fudbalu utiče na tržište!

Jedinica za integritet u tenisu (TIU) suspendovala je više od 20 tenisera i teniserki ove godine.

Za "WELT" je govorio Marko Trunđeliti, nekada 112. teniser sveta, koji je bio kontaktiran da namesti meč!

“Postoje profesionalci u najboljih 50 koji su nameštali mečeve. Ne možete da kažete da se namešta samo na manjim nivoima u tenisu. Ne, to se dešava na svim nivoima“, rekao je ovaj argentinski profesionalni teniser.

Na ovu temu je progovorila i Nemica srpskog porekla Andrea Petković koja je otkrila da poznaje profesionalne tenisere kome su prilazili sa zahtevima da nameštaju meč.

Ona kaže da su uglavnom kontaktiraju muškarci i žene iz siromašnijih zemalja, tačnije "oni koji ne mogu da priušte da otputuju, oni koji zavise od novca"!

To je mnoge podsetilo na situaciju kada je najbolji srpski teniser svih vremena bio u centru takvog skandala. Naime, pre nekoliko godina je izašla vest da je Đokoviću ponuđeno da za 200.000 dolara namesti meč. BBC je objavio da je imao uvid u dokumenta koja potvrđuju nameštanje mečeva u svetskom tenisu, Novak je otkrio da su njegovom timu ponudili 2007. godine da  izgubi meč prvog kola na turniru u Sankt Peterburgu.

"Nisu me direktno pitali, već je bilo preko nekih ljudi koji su tada radili u mom timu. Naravno, odmah je odbačena ta mogućnost. To čak nije ni stiglo do mene, taj čovek je pokušao da razgovara sa mnom, ali nije uspeo. Od toga nije bilo ništa. Nažalost tada su kružile glasine ali to je sređeno, a u poslednjih šest, sedam godina nisam čuo ništa slično", rekao je Đoković 2016. godine na turniru u Australiji, a onda je osudio takvo ponašanje: "Nema mesta nameštanju mečeva i korupciji u našem sportu. Trudimo se da ga održimo što čistijim. Mislim da je sport nadogradio programe a vlasti bi trebalo da se bave tim slučajevima"