Mirka i Rodžer Federer
Tanjug/Lauren Hurley
Mirka i Rodžer Federer, Foto: twitter/SadeceTenis

* Najbolje rang na WTA listi joj je 76. mesto

* Od 2009. godine je u braku sa Rodžerom

* Ne propušta mečeve svog supruga u boksu

Rodžer Federer će ispisati istoriju tenisa kao jedan od najboljih igrači koji su se bavili ovim sportom, a kako je u većini vremena bio u centru pažnje skoro 20. godina, odlično je uspevao da sačuva svoj privatni život od medija.

Zbog njegove igre, gracioznosti i legendarnih duela sa Đokovićem i Nadalom, ne čudi da je sve što je vezano za Švajcarca stavljeno pod lupom, tako i njegova žena, porodica i privatan život.

Nešto strastveniji ljubitelji tenisa su verovatno upoznati sa njegovom suprugom Miroslavom Vavrinec, a može se reći da je ona savršen primer stare izreke: "Iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena!".

U njegovom boksu se skoro uvek nalazi Mirka koji ga bodri na mečevima, a često se moglo primetiti kako neće da gleda dok Rodžer servira.

Osvajač Vimbldona osam puta, je srećan što je našao takvu ženu kao što je Mirka. Ona se i sama bavila tenisom i učestvovala na najvećim turnirima, ali mnogo toga se može saznati iz njenog života i uspeha da balansira porodicu i posao.

Mirka je rođena prvog aprila 1978 i tri godine je starija od svog muža, a sam Rodžer pripusuje najviše zasluga njoj za njegovu karijeru.

Iako je rođena u Slovačkoj, sa samo dve godine preselili su se u Švajcarskoj gde je kasnije postala državljanka te zemlje.

Još kad je imala devet godina ostvarila je veliku konekciju sa tenisom, a njen otac ju je često vodio da gledaju teniske turnire u Nemačkoj.

Kao mlada osoba imala je privilegiju da upozna Martinu Navratilovu koja je bila najbolja teniserka u tom trenutku, ova čehoslovačka teniserka joj je poslala reket i uzela pod svoje da sa njom trenira. Ova retka prilika je bilo dodatno gorivo njenoj ljubavi prema tenisu.

Mirka je bila jedna od najboljih mladih teniserki u Švajcarskoj i osvojila je juniorsku titulu u toj zemlji. U ranim dvadesetim godinama počela je da igra tenis svuda po svetu. Već tada je dobila svoje prve fanove tako rano u karijeri.

U Tel Avivu osvojila je šampionat 1997. godine što je obeležilo početak njene profesionalne karijere da bi se 2001. pridružila nacionalnom timu!

Na kraju te godine koja joj je bila najuspešnija, dobila je veliku dozu poštovanja, čak je uspela da se probije u top 100 po prvi put u karijeri. 

Ipak, usledile su nesrećne povrede koje su sprečile Mirku da nastavi sa svojom karijerom. Na US Openu je stigla do trećeg kola što joj je najveći uspeh, a učestvovala je na svim najvećim turnirima.

Ona i Federer su se upoznali tokom letnjih Olimpijskih igara 2000. godine, a tokom svojih karijera dobili su priliku da igraju u dublu. Rodžer i Mirka su igrali na Hopman turniru 2002. u kom se takmiče reprezentacije. Federer u tom trenutku nije bio ni blizu te slave kakvu ima danas, tek naredne je osvojio prvi Grend slem, ali je to bio jedan od poslednjih mečeva Mirke.

Pre povrede njih dvoje su bili samo kolege, ali se ljubav postepeno stvarala da bi na kraju Mirka ostavila svog momka, imućnog Arapina sa kojim je bila verena.

Rodžer i Mirka su se venčali 2009. godine u njegovom rodnom Bazelu, da bi potom dobili dva seta blizanca, prvo ćerke Mila Rosa i Šarlin Rivu, a onda i dečake Lenija i Lea.

Posle povrede 2002. Mirka je ostala u igri iako je nije sama igrala. U početku je davala savete Federeru da bi kasnije postala njegov menadžer za javnost, planer i lični asistent. Prema samom priznanju Švajcarca, Mirka je imala veliki uticaj na njega kao tenisera i čoveka, otkrio je i da bi okončao karijeru ranije da mu je Mirka rekla da je sita silnih putovanja.

Nema sumnje da mu je ona desna ruka, Mirka zna kako da se nosi sa ljudima dok balansira između posla i porodičnog biznisa. Njihova imovina se procenjuje na 450 miliona dolara!

Mirka, supruga Rodžera Federera na Vimbldonu, Foto: Screenshot

Sa 41. godinom, Mirka nikad nije bolje izgledala što je pokazala na poslednjem Vimbldonu! Ona nastavlja da pruža podršku svom mužu dok ne odluči da je spreman za kraj karijere koji se bliži kraju jer je upravo danas napunio 38 godina!

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO 

INSTA PROVOKATOR Filip Krajinović odgovorio na prozivke Novaka Đokovića