Novak Đoković
AP/Steve Christo
Novak Đoković

AP/Steve Christo

Novak Đoković, Foto: AP/Steve Christo

Đoković je u Malburnu posle pobede nad Dijegom Švarcmanom upitan da li je za Srbiju bitno da ima tako veliku zvezdu i koliko bi se razvila strast i interes mladih prema ovom sportu!

 

"Pomaže kada imate uspeha na svetskom nivou. Srbija nije imala tenisku tradiciju, pre Bobe Živojinovića i Monike Seleš. To je bila verovatno prva uspešna generacija tenisera iz naše zemlje! Ne verujem u koincidenciju, mada je to tako izgledalo jer nije bilo nikakvog sistema ili vrste podrške profesionalnom tenisu, kada smo iznenada dobili tri broja jedan, osim mene, tu su bile Ana Ivanović i Jelena Janković, u ustvari četiri, jer je Zimonjić bio broj jedan u dublu. Janko Tipsarević je bio u Top 10“.

Osvrnuo se na uspeh srpskih tenisera:

„Bila je to čudesna dekada za naš tenis. To je svakako pomoglo da se populariše ovaj sport u našoj zemlji. Pojačao se interes, mnogo mladih je uzelo reket u ruke. Problem je i dalje infrastruktura, ali i sistem koji nije ispratio ostvarene uspehe. Smatram i sebe odgovornim da pokušam nešto da uradim kada ne igram. Kroz teniski klub koji imamo u Beogradu, u moje slobodno vreme, pokušavam da pomognem federaciji i svima koji vole tenis i ko je i njemu, da se uspostavi neki sistem koji će duže trajati i omogućiti roditeljima i deci da imaju lakši pristup tenisu, reketima opremi, terenima i ostalim stvarima", rekao je Đoković.

Mnogi u Srbiji nemaju tu finansijsku mogućnost da omoguće deci da treniraju tenis:

„Za porodicu sa prosečnim primanjima u Srbiji, skupo je igrati tenis. To je stvarnost. Oni će najverovatnije pre izabrati košarku ili fudbal, rukomet, ili odbojku. To su uspešni sportovi kod nas, mi smo nacija timskih sportova. Ipak, lepo je videti da ima interesa i za ove individuelne sportove. Tenis se sada mnogo prati na TV. I dalje postoji taj jaz, mora još da se radi da imamo više mladih tenisera“, poručio je Đoković.