Novak Đoković
Alo/masanori jošida
Novak Đoković

Alo/masanori jošida

Novak Đoković, Foto: Alo/masanori jošida

Garsija živi u Beogradu od 2013. Došao je na poziv prijatelja Dušana Vemića, bivšeg srpskog tenisera, koji je dve sezone bio u trenerskom timu Novaka Đokovića. A kad ste u zemlji teniskog kralja, dabome, morate da pričate o njemu, što je 42-godišnjak iz Konsepsiona i uradio u intervjuu za medij iz svoje zemlje. Na pitanje kakav je Đokovićev status u Srbiji, da li je kao Kinezov (nadimak Marsela Riosa) u Čileu, preko Atlantika je otišao odgovor:

- Đoković je malo više, jer je zaista nacionalni idol, ponos. Srbi su veliki nacionalisti, pa je on poput srpskog ambasadora u svetu. Takođe se uključuje u politička pitanja, razmišlja o Kosovu... On je u svakom pogledu sjajan čovek. Osim toga, jedan je od najvećih (tenisera) u istoriji. Mislim da će, ako nastavi ovako, prestići Federera. Zamislite to, iz male zemlje kao što je Srbija. On je ovde bog.

Garsija sa budućom suprugom i ćerkicom

Privatna arhiva

Garsija sa budućom suprugom i ćerkicom, Foto: Privatna arhiva

 

Uskoro ženidba Milom

Garsija je rekao da zasad, uprkos činjenici da se još bori sa (srpskim) jezikom, ne želi da napusti Beograd. Uostalom, ove godine planira da se oženi verenicom Milom Petrović, s kojom ima jednoipogodišnju ćerku Vidu. Koronavirus ih je sprečio da to već učine.

Garsija se susretao s Đokovićem, jednom u trening centru u Beogradu u kojem Čileanac sad radi kao trener, a pamti i njihov duel od pre 15 godina na čelendžeru u San Remu, koji je pripao tada mladom Srbinu.

- Tada nisam znao ko je on, imao je 17 ili 18 godina. Vemić mi je kasnije rekao da sam izgubio od velike srpske nade. Osećam sam tada da mogu da igram protiv njega, ali nisam mogao da osvajam poene. Novak tako igra, ne možete da osvojite poen. Ili pogrešite ili on napadne iz kontre. I ne greši - kaže on.

Bivši 103. teniser sveta (najbolji plasman na ATP listi 2004. godine), osvajač 10 čelendžera u karijeri i tri srebra s reprezentacijom Čilea na Panameričkim igrama, pričao je zemljacima i o životu u Srbiji.

- Veoma je tiho, vrlo dobro. Nema zločina, nema pljački, nema napada na ulici. Možda postoje druge stvari koje se ne vide. Možete da šetate centrom u 3i ili 4 sata ujutru i ništa vam se neće desiti, u kafićima možete da stavite novčanik i mobilni telefon na sto i ništa se ne događa. Ljudi su simpatični, kao u Južnoj Americi. Topli su, uvek brinu o porodici, uživaju u roštiljanju, nisu poput drugih u Evropi, koji su hladniji - istakao je Adrijan Garsija za portal „emol“.

Trenira naše čudo od deteta

Čileanac se po odlasku u igračku penziju, 2011. godine, posvetio trenerskom poslu. Sada radi s Perićevima, decom porodice koja ima sportski centar.

- Trener sam troje najmlađih, uzrasta devet, sedam i pet godina. Devetogodišnji Igor je čudo od deteta, već je osvojio 10 turnira, a poslednji je bio u konkurenciji igrača mlađih od 12 godina - hvali Garsija možda budućeg Noleta.