Novak Đoković
Alo/Marko Metlaš
Novak Đoković

ALO!/Marko Metlaš

Novak Đoković, Foto: ALO!/Marko Metlaš

Novak Đoković boravi u Beogradu, a vreme je iskoristio i za druženje sa novinarima i odgovaranje na pitanja o brojnim temama. Obraćanje Nevene Ignjatović Novaku je bilo posebno zanimljivo.

- Prvo da ti kažem da si kao sportista i čovek moj uzor, kao i drugim sportistima širom Srbije i sveta. Svi smo videli tvoj video kad si bio mali, i kad si pričao da jednog dana želiš da budeš broj jedan u tenisu. Naravno, bio si mali, ali kada si prošao sav taj put i kada si to ostvario, da li si osećao kao da je to definicija tvog ličnog ispunjena i onog što si želeo, nekog ličnog najvećeg uspeha? Da li je i danas kad si broj jedan to nešto što te ispunjava na isti način i čini srećnim? Mnogo sportista želi da bude uspešno, ali ne zna način kako da definiše šta je to što žele i šta za njih uspeh znači. Nadamo se da ćemo se jednog dana sresti na stazi.

 

Usledio je dugačak odgovor u kom je Novak istakao da nisu rekordi ti koji ga posebno motivišu, već ljubav koju gaji prema tenisu.

- Za mene, koliko god to možda čudno zvučalo ljudima, jer u današnjem sportu, svi pričaju koliko će koliko rekorda da obori, stvara se ta energija koja širi više tenzije nego što je potrebno. Ja ne krijem svoje ciljeve, jer sam pobeda i obaranje rekorda ne može mene da ispuni, može da me učini ponosnim, ali ne i srećnim, ispunjenim i radosnim, jer mene ispunjava radost kada ja držim reket u rukama, jer da toga nema, ja ne bih bio sada ovde. Ta ljubav prema tenisu je nukleus i jezgro onoga što je najvažnije za mene. Ako se na vraćam tom unutrašnjem detetu i ne osećam iskrenu povezanost i ljubav prema sportu, ja onda ne mogu da budem u potpunosti ispunjen, nezavisno od uspeha i karijere. Druga stvar je što meni tenis pruža mogućnost i platformu da sebe unapređujem kao čoveka i kao osobu. Meni je Dubai, koji je niža kategorija turnira, i neka vrsta treniga, za mene je to prilika da budem još bolja verzija sebe, jer svaki dan donosi nešto novo, neke nove lekcije i prepreke, tome se iznova i iznova vraćam. Meni je to bio primarni cilj, jer onda ne bih mogao da putujem toliko, takmičim se i radujem, jer da to tretiram kao najbolje oruđe za karakterni napredak, pošto na terenu doživljavam dve krajnosti u kratkom vremenskom razdoblju, onda osvešćavam to i moram da nastavim radim na tome. Mene to motiviše, uzbuđen sam zbog toga. Kao posledica toga slede trofeji. Suštinski, po mom mišljenju, ne može sam čin pobeđenog meča i osvojenog trofeja, obaranje rekorda, nešto što će mene ispuniti kao čoveka - rekao je Novak.