Novak Đoković i Rafael Nadal
Profimedia
Novak Đoković i Rafael Nadal posle finala AO

Tanjug/AP, Mark Schiefelbain

Novak Đoković i Rafael Nadal posle finala AO, Foto: Tanjug/AP, Mark Schiefelbain

Novak Đoković je zaustavljen već na drugoj prepreci na masters turniru u Indijan Velsu, a taj neočekivani poraz od Filipa Kolšrajbera neće dovesti do gubitka bodova na ATP listi, već će ih naš najbolji teniser sledeće sedmice imati više nego sada.

Naime, prošle godine Nole je na ovom nadmetanju u kalifornijskoj prestonici poražen u svom prvom nastupu, od Tara Danijela, a kako je sada ostvario jednu pobedu pre poraza, uvećaće svoj bodovni saldo za 35 bodova (deset je branio, 45 osvojio).

To znači da će od narednog ponedeljka biti i dalje prvi na ATP listi, ali ne sa 10.955 bodova, već sa 10.990.

Ono što će se svakako desiti, to je da će Rafael Nadal smanjiti zaostatak za Đokovićem. Španac prošle godine nije nastupao u Indijan Velsu, sada je dogurao do osmine finala (u kome igra sa Filipom Krajinovićem) pa će svakako imati više nego trenutnih 8.365 bodova. Ako Krajinović napravi senzaciju, Nadal će poneti 180 bodova, ako Rafa bude zaustavljen u polufinalu - pripašće mu 360, ako izgubi u finalu 600, a ukoliko osvoji titulu, uvećaće svoj saldo za hiljadu.

Novak Đoković

EPA/Larry W Smith

Novak Đoković, Foto: EPA/Larry W Smith

A šta potom sledi za obojicu?

Đokovića sledeći nastupi u pojedinačnoj konkurenciji čekaju u Majamiju, počev od 20. marta. Tamo je prošle godine ispao odmah na startu od Beone Pera i brani iznova, kao u Indijan Velsu, samo deset bodova.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle aprilske pauze, petog maja ga čeka prvi turnir na šljaci u 2019. i to u Madridu gde brani skromnih 45 bodova osvojenih plasmanom u prošlogodišnje drugo kolo u kome ga je zaustavio Kajl Edmund.

Potom će Đoković igrati u Rimu (od 12. maja), gde kao učesnik prošlogodišnjeg polufinala, u kome je poražen od Nadala, brani 360 bodova, a zatim sledi drugi ovosezonski grend slem, Rolan Garos, koji je na programu od 26. maja. Minule sezone Novak je tamo dogurao do četvrtfinala i 360 bodova, a osvajanje više od toga sprečio je Marko Ćekinato.

Rafael Nadal

EPA/John G Mabanglo

Rafael Nadal, Foto: EPA/John G Mabanglo

Ukupno, od sada do Rolan Garosa, zaključno sa pariskim grend slemom, Đoković će braniti 775 bodova, ali i izgubiti 90 jer u njegovom rasporedu za 2019. nije Monte Karlo, gde je prošle godine stigao do trećeg kola.

Sa druge strane, Nadal će braniti 1.000 bodova u Monte Karlu, 500 u Barseloni, 180 u Madridu, 1.000 u Rimu, te 2.000 na Rolan Garosu, odnosno čak 4.680.