Novak Đoković
Youtube/Djoker Nole
Novak Đoković

Youtube/Djoker Nole

Novak Đoković, Foto: Youtube/Djoker Nole

Šampion Australijan Opena Novak Đoković spreman je za odbranu trofeja na prvom Grend slem turniru sezone.

Ohrabren trijumfom srpskog tima na premijernom ATP Kupu, posle pobede nad Španijom u velikom finalu, Novak je stigao u Melburn spreman za najveća iskušenja.

Vedar i raspoložen, i što je najvažnije odmoran, pošto protekle nedelje nije igrao, Novak se obratio medijima u Melburnu uveren da bi ovo mogao da bude još jedan dobar turnir za njega i ostale srpske tenisere.

U meču prve runde igra sa Janom Lenardom Štrufom, a pobeda bi mu donela i jubilarni 900. trijumf u profesionalnoj karijeri. Novak bi tako ušao u „krug 900“, u kojem su sada Džimi Konors, Rodžer Federer, Ivan Lendl, Rafael Nadal i Giljermo Vilas.

"Ti rekordi su svakako motivacija. Istovremeno, sve to me, naravno, čini ponosnim zbog svega što sam učinio u karijeri. Daju značaja na tome zbog čega se i dalje takmičim na profesionalnom nivou. I pored svega toga, postoje viši ciljevi koji su još veća pokretačka sila za mene, ali sve to ja vrlo važno", poručio je Đoković.

Novak Đoković

EPA-EFE/STR

Novak Đoković, Foto: EPA-EFE/STR

Ove godine na Australijan Openu nezaobilazna tema su šumski požari u Australiji i kako sve to utiče na igrače. Novaka su pitali i šta igrači mogu da učine po tom pitanju i da li im je teško da sada igraju tenis.

"Ovo je velika tragedija. Nimalo nije lako videti sve te ljude koji pate zbog te vatrene sile koju je teško zaustaviti. S vremena na vreme priroda nam pokazuje koliko smo mali naspram nje. Svi daju sve od sebe da kako bi razumeli kroz šta prolaze ljudi, životinje, ekosistemi, kako bi doprineli da se sve to sanira na neki način".

On je takođe dodao da sportisti, posebno teniseri, čine sve što je moguće da pomognu svima koji su u nevolji.

"Sportisti su na neki način privilegovani što imaju tu mogućnost da čine dobra dela. Sve što mi kažemo čuje se na svim krajevima sveta. Možemo, naravno, da pričamo o tome, da podignemo svest o svemu što se dešava, da budemo deo svih tih događaja gde se prikupljaju sredstva i svako ima svoj način kako može da pomogne. Zaista je tragično videti kroz šta je sve ova zemlja prošla proteklih nekoliko meseci", dodao je Đoković.

Novak Đoković - Stefanos Cicipas

EPA-EFE/STR

Novak Đoković - Stefanos Cicipas, Foto: EPA-EFE/STR

Konačno, Đoković je upitan i da li je i sam bio zabrinut da bi smog u Melburnu mogaio da utiče na njega i ostale igrače.

"Da budem iskren, bio sam veoma zabrinut nekoliko dana. Melburn je u tih nekoliko dana kada je bilo najkritičnije tokom kvalifikacija, bio najzagađeniji grad na svetu. Bilo je tužno videti igrače i sakupljače loptica kako kolabriraju".

Komentari (1)

strašno

19.01.2020 10:11

On i ovu tešku situaciju za Australiju i njeno stanovništvo koristi za ulizivanje australijskoj publicikako bi nac+vijali za njega.