Novak Đoković
AP/Andy Brownbill
Novak Đoković

AP/Andy Brownbill

Novak Đoković, Foto: AP/Andy Brownbill

Svi smo svesni kritika koje Novak Đoković dobija u proteklih, ne samo par nedelja, već meseca.

Od njegove izjave kako se ne bi vakcinisao do "Adria Tour-a" i dobijanje koronavirusa, znao je Novak kako da ispuni naslovne strane medija, pogotovo onih na zapadu.

Poslednjih dana ti napadi su sve učestaliji, od toga da se javljaju renomirani igrači i novinari, do potpunih anonimusa koji svaki put pređu liniju dobrog ukusa, te prostači izvređaju najboljeg na svetu.

Uvek je Novaka "bio" loš glas u anglosaksanskim državama, a gledajući istoriju sasvim je jasno zašto je to tako!

Uzmite legendarnog Ivana Lendla, jednog od najdominantnijih tenisera, čovek koji je uništavao američke igrače!

Veoma tiho je osvojio 8 Grend slem titula i u 11 finala je izgubio. Svoj prvi Grend slem trofej je osvojio u Parizu 1984. posle preokreta kada je gubio 2-0 u setovima.

Pobedio je Mekinroa sa 3–6, 2–6, 6–4, 7–5, 7–5, posle čega mu se ovaj revanširao na US Openu iste te godine.

Još dva puta je osvajao Rolan Garos (86' i 87'), a jedino u svojoj karijeri nije osvojao Vimbldon, iako je imao šansu za to kada je poražen u finalima upravo te dve godine.

Od 1985. do 1987., Lendl je imao preko 90% uspešnosti u pobedama, taj rekord je uspeo da izjednači Rodžer Federer 2004.-2006., ali Lendl ostaje jedini muški teniser sa 90% uspešnosti u pobedama u pet različitih godina (1982. je bila prva, a 1989. poslednja).

Svoj prvi US Open je osvojio protiv Mekinroa 1985. godine, a nastavio je svoj niz od 4 uzastopnih finala na US Openu i produžio ga na impresivnih 8 finala US Opena zaredom.

Sledeće godine je pobedio sunarodnika Miloslava Mecira, a onda i Vilandera 1987. godine, koji mu se revanširao naredne sezone. Posle pobede nad Vilanderom, prestižni magazin "Sports Illustrated" je na naslovnoj strani stavio Lendla sa naslovom "ŠAMPION ZA KOGA NIKOG NIJE BRIGA!".

Ivan lendl

instagram

Ivan lendl, Foto: instagram

Jedan od razloga zašto nije bio voljen kao ostali teniseri tog doba, pored njegove nadmoći na terenu u toj deceniji, je i to što je dominirao protiv američkih tenisera. Najbolji prikaz za to je statistika.

Lendl vs Mekinro 21:15
Lendl vs Konors 22:13
Lendl vs Kurijer 4:0
Lendl vs Gilbert 16:0
Lendl vs Agasi 6:2
Lendl vs Sampras 6:3

Lendl vs Amerikanci 72-37.

Mnogi navijači su se žalili na njegovu personu, kako je hladan i ne pokazuje emocije, a kada ih pokaže da su to one najgore, one emocije kojima nije mesto u sportu. Smatrali su da je robotizovan i nije im bilo jasno kako može da zarađuje toliko novca od sponzora, zato i ne čudi što je dobio nadimke kao "Ivan the Terrible, The Terminator" (Ivan Grozni i Terminator).

PREDLAŽEMO VAM:

Lendl je 1987. godine aplicirao da postane državljanin Amerike, to je uspeo 1992. godine i opšte mnjenje tamošnje javnosti se drastično promenilo, postao je konačno voljen!

Sve u svemu može se napraviti paralela između njihovih karijera pogotovo što obojica dolaze iz "istočne Evrope" kako bi rekli Amerikanci i kako ih navijači iz tih delova sveta uglavnom opisuju kao bez emocija, prgavi, robotizovani teniseri, sve u svemu još jedan "Rus"!

Martina Navratilova

(AP Photo/Ed Betz, File)

Martina Navratilova, Foto: (AP Photo/Ed Betz, File)

I Martina Navratilova je imala problema zbog svog porekla, a nije bilo dovoljno ni to što je osvojila 18 Grend slemova u pojedinačnoj i 40 u dubl konkurenciji!

Često je bila na udaru zbog svoje seksualnosti, ali i po tome što nije "lepa" kao ostale svoje koleginice!

Monika Seleš

youtube/ World Of Tennis

Monika Seleš, Foto: youtube/ World Of Tennis

Svima je poznat slučaj Monike Seleš. 

Pre 27 godina na turniru u Hamburgu tadašnju jugoslovensku teniserku Moniku Seleš nožem je ubo navijač Nemice Štefi Graf.

Tada mlada Monika je bila u depresiji i bilo je veliko pitanje da li će se vratiti na teren. Da taj Nemac nije upao na teren, nema sumnje da bi istorija tenisa bila drugačija, te da bi Srbija imala najbolju teniserku, a potom i najboljeg tenisera u istoriji!

Ostali smo uskraćeni za pun potencijal "male Mo"!

PROČITAJTE JOŠ:

I Marija Šarapova je bila žestokih napada, pogotovo kada je pobedila na Vimbldonu Serenu Vilijams.

Marija Šarapova

printscreen

Marija Šarapova, Foto: printscreen

Sasvim je jasno da dok nisi pretnja, onda nisi na meti!

Šta vi mislite, da li srpski sportisti doživljavaju rasizam?

 

 

 

 

 

Komentari (1)

beba

27.06.2020 22:07

Nekada je bio otmen sport,a sada poligon za dobru zaradu.Nakupilo se sve i sva