Daglas, Đoković
EPA/Ian Langsdon
Daglas, Đoković

EPA/Ian Langsdon

Daglas, Đoković, Foto: EPA/Ian Langsdon

Svet je nedavno ostao bez filmske ikone Kirka Daglasa. Pravog imena Išur Danijelović Demski, ovaj poreklom Ukrajinac je od druge polovine četrdesetih godina naovamo važio za jedno od najvećih imena Holivuda, poznat po čvrstom stavu na platnu, karakterističnom glasu, nadaleko čuven po muževnosti, saradnjama sa Bertom Lankasterom, kao i po mnogim klasicima, npr. "Spartak", "Iz prošlosti", "Staze slave", "Kec u rukavu", "Obračun kod O.K. Korala", "Usamljeni su hrabri" itd.

Daglas je umro u 104. godini života, a pre nešto više od 12 godina mogli smo ga videti na US openu kako sa tribina posmatra polufinalni meč između Novaka Đokovića i Davida Ferera. Glumac je bio poznat kao ljubitelj "belog sporta", a tog 8. septembra 2007. je sa zadovoljstvom gledao majstorije Španca i budućeg najboljeg svetskog igrača, našeg Đokovića.

Kirk Daglas sa suprugom gleda meč Đokovića i Ferera

EPA/Andrew Gombert

Kirk Daglas sa suprugom gleda meč Đokovića i Ferera, Foto: EPA/Andrew Gombert

Nije se izjasnio za koga je navijao, ali činjenica je da je Daglas na neki način doneo sreću Novaku budući da je srpski teniser savladao Ferera i tom pobedom ušao u svoje prvo Grend slem finale. Bio mu je to najvažniji meč dotadašnje karijere.

Nažalost, izgubio je od Federera u završnom duelu, ali nekoliko meseci kasnije se osvetio Švajcarcu u Melburnu da bi zatim u finalu pobedio Congu i osvojio prvi trofej na najvažnijim turnirima. Istorija je mogla da počne...