Novak Đoković
ALO!/Marko Metlaš
Novak Đoković

ALO!/Marko Metlaš

Novak Đoković, Foto: ALO!/Marko Metlaš

Osvajač 17. Grend slem trofeja obratio se javnosti u Srbiji i otkrio je šta je ostavilo utisak na njega u Melburbnu:

"Prvo što mi pada na pamet su kenguri" - započeo je uz osmeh je Đoković, potom je nastavio:

"Zadovoljstvo je ponovo biti u Srbiji, posle izuzetnog početka sezone, osvajanja ATP kupa, koji je nezvanično prvenstvo sveta u tenisu uz Dejvis kup, ali ako gledamo kvalitet igrača koji je učestvovao u ova dva takmičenja, onda ATP kup ima primat zbog količine vrhunskih igrača. Imali smo izuzetnu atmosferu i ambijent, bliski odnosi koje imamo su nam pomogli da osvojimo to prestižno takmičenje i da svako od nas dostigne igrački vrhunac u te dve nedelje. To ću dugo pamtiti, jer Dejvis kup u 2010. godini koji smo osvojili, dao nam je vetar u leđa, izuzetnu motivaciju i polet, ja sam imao jednu od najboljih sezona upravo posle tog Dejvis kupa. Zato smatram da je ATP kup jedan od osnovnih uzroka za osvajanja Australijan opena - počeo je Novak, koji je nahvalio kolege iz reprezentacije".

O AUSTRALIJAN OPENU KAŽE:

"Australijan open je najuspešniji turnir za mene, najviše volim tamo da igram. Ne samo zbog početka sezone. Teren na Rod Lejver Areni mi prijaju i odgovaraju mojoj igri. Uvek se lepo osećam u Australiji, čitavu moju karijeru unazad 15 godina sam pružao svoj maksimum i imao neke od najuzbudljivijih mečeva upravo tu, kao onaj sa Nadalom 2012. u finalu. Inspirisan sam da ove sezone imam možda i najbolju sezonu u karijeri, svestan sam da je ovo olimpijska godina, biće zgusnut raspored, biće manje vremena za odmor posle Vimbldona. Cilj su Grend slemovi, naravno i Olimpijske igre. Osećam da je možda došao trenutak za još jednu medalju, spremiću se najbolje što mogu da vrhunac imam na OI i na Grend slemovima" - rekao je Đoković.

Novak Đoković

ALO! Ž.Vujičić

Novak Đoković, Foto: ALO! Ž.Vujičić

O NAREDNOM TURNIRU ALI I NAPREDOVANJU U SPORTSKOM SMISLU:

"Za mene je svaki turnir bitan. Tako su me učili od malena. Ne potcenjujem nijedno takmičenje niti se štedim zato što je neki turnir iz niže kategorije. Radije ne bih igrao na turniru, nego igrao sa pola snage! Radije bih da ga ne igram, nego da igram slabije. Dubaiju ću pristupiti kao i do sada. Ciljevi jesu Grend slemovi, ali na svakom turniru mogu dodatno da napredujem i svaki donosi nove izazove na različitim nivoima i radujem se tom turniru. Prošle godine je raspored bio drugačiji, tako da je ove godine u našem timu donešena odluka da igram pre Indijan Velsa još jedan turnir, pa zatim idem na američku turneju, gde je dobra prilika da zabeležim dodatne poene jer u prethodnoj godini tu nisam imao dobre rezultate na tim turnirima".

O OLIMPIJSKIM IGRAMA U TOKIJU:

"Olimpijske igre su najveća sportska smotra na svetu. Izuzetna mi čast i privilegija da mogu da predstavljam Srbiju. U Pekingu 2008. sam nosio zastavu. Voleo bih da i ove godine prisustvujem ceremoniji otvaranja, koju sam propustio 2012. i 2016, zbog rasporeda takmičenja. Želim da ponovo doživim atmosferu iz Olimpijskog sela. Da imam mogućnost da sednem u menzu dok pored mene prolaze najbolji sportisti sveta. Razmena iskustava sa njima je za mene unikatno".

Velimir Stjepanović

Alo/M.Metlaš

Velimir Stjepanović, Foto: Alo/M.Metlaš

Usledila su pitanja srpskih olimpijaca! 

VELIMIR STJEPANOVIĆ:

"Ćao Nole. Prvo da ti čestitam na Australijan openu. Bilo je odlično gledati te, mada me je malo trema uhvatila kada sam pratio mečeve. Bilo je baš super. Kako ti prevazilaziš to što si gubio 2:1 u setovima i to što si pobedio prvi, izgubio drugi, pa onda vratio? Kako ti psihički to vratiš? Koji savet imaš za ostale sportiste da mogu da budu tako psihički jaki u glavi, kao što si ti? I kada ćemo da se trkamo u vodi?"

NOVAK ĐOKOVIĆ:

"Velju sam sreo u Dubaiju pre 10 godina, sećam se našeg prvog susreta, on je došao na turnir, jako mi je drago da je ostvario sve uspehe u karijeri. Svaki sport je drugačiji i poseban, ali postoje univerzalne stvari u kojima svaki sportista može da se prepozna. Kada se na terenu lomi rezultat, kada je nervoza sve veća, kada je rezultat na strani protivnika, trudim se, mada znam da zvuči kao kliše, da se smirim. To se stiče iskustvom, radom, spoznajom sebe... Jedna od najjednostavnijih tehnika, a jedna od najefektnijih je svesno disanje, jer mi to 95 odsto vremena radimo nesvesno. Ja zatvorim oči i pokušam da osvestim disanje i smirim puls. Postoje momenti kada imate viši cilj u glavi. Nekoga motiviše pehar, nekoga da pobedi baš taj meč, nekoga pomisao na familiju... Ja sve to imam u određenim periodima kada oživim sliku u glavi, da mi dodatnu snagu i motivaciju da pružim najbolje od sebe. Svakome se desi izliv besa, pa i mene, na to nisam ponosan, a najvažnije je koliko se brzo vratim u uravnoteženost", odgovorio je Đoković.

Sonja Petrović

Twitter/KSS

Sonja Petrović, Foto: Twitter/KSS

SONJA PETROVIĆ:

"Svaka čast na svemu što si postigao u celoj karijeri. Ima toliko toga što bih te pitala, pre svega jer se sećam sa Olimpijade u Riju koliko si bio spreman da nas sve posavetuješ i da podeliš svoja iskustva, ali da se zaustavimo na jednom pitanju. Kao neko ko dolazi iz ekipnog sporta i ko zna da u teškim trenucima uvek ima nekog uz sebe da joj pomogne, saigračicu ili trenera, interesuje me kako uspevaš u teškim situacijama i momentima meča kada ne ide sve po planu i u nekom poenu kada gubiš da ostaneš u momentu da i dalje budeš onako sa verom u sebe, da će sve da izađe na dobro - da li ima neka taktika ili tehnika koju koristiš, i da li je to nešto na čemu si godinama radio ili jednostavno kada si šampion da se sa time rodiš? Hvala u svakom slučaju i vidimo se na olimpijadi u Tokiju"

NOVAK ĐOKOVIĆ: 

"Prvo, postoje razne tehnike disanja koje mogu da se primene da smanje puls, smire um i omoguće ti da se oporaviš da se usredsrediš na određeni cilj. Drugi je vizualizacija, da nešto kada u svom umu osmislite, to možete da ostvarite. Ono što zamislite, to može da se ostvari. Ja imam veliku veru u sebe i slike koje sebi prezentujem. Kada se one kontinuirano ponavljaju, one se uvećavaju i onda postanu realnost, ali to ne znači da vi treba da prestanete, već samo da nastavite sa tim i onda ste jači i u fizičkom smislu.Pomenuli smo i treću stvar, to je zamišljanje nekog člana vaše porodice, sna, nešto što vam daje snagu i gorivo, to je nešto što je nešto mnogo moćno. I naravno, vera, vera u Boga koja vam daje snagu, da nešto može da se ostvari, jer je teško objašnjivo, ali i veoma jednostavno. Mi smo deo univerzalnog sistema, verujem da nas anđeli posmatraju i da je Bog sa nama kada zastupamo svoje životne vrednosti i to zastupamo kako iznutra tako i spolja i onda budemo nagrađeni kada nam najviše treba".

Nevena Ignjatović

OKS

Nevena Ignjatović, Foto: OKS

NEVENA IGNJATOVIĆ:

"Prvo da ti kažem da si kao sportista i čovek moj uzor, kao i drugim sportistima širom Srbije i sveta. Svi smo videli tvoj video kada si bio mali, i kada si kazao da jednog dana želiš da budeš broj jedan u tenisu. Naravno, bio si mali, ali kada si prošao sav taj put i kada si to ostvario, da li si osećao kao da je to definicija tvog ličnog ispunjena i onog što si želeo, nekog ličnog najvećeg uspeha? Da li je i danas kada si broj jedan to nešto što te ispunjava na isti način i čini srećnim? Puno sportista želi da bude uspešno, ali ne zna način kako da definiše šta je to što žele i šta za njih uspeh znači. Nadamo se da ćemo se jednog dana sresti na stazi". 

NOVAK ĐOKOVIĆ:

"Za mene, koliko god to možda čudno zvučalo ljudima, jer u današnjem sportu, svi pričaju koliko će ko rekorda da obori, stvara se ta energija koja širi više tenzije nego što je potrebno. Ja ne krijem svoje ciljeve, jer sam pobeda i obaranje rekorda ne može mene da ispuni, može da me učini ponosnim, ali ne i srećnim, ispunjenim i radosnim, jer mene ispunjava radost kada ja držim reket u rukama, jer da toga nema, ja ne bih bio sada ovde. Ta ljubav prema tenisu je nukleus i jezgro onoga što je najvažnije za mene. Ako se na vraćam tom unutrašnjem detetu i ne osećam iskrenu povezanost i ljubav prema sportu, ja onda ne mogu da budem u potpunosti ispunjen, nezavisno od uspeha i karijere. Druga stvar je što meni tenis pruža mogućnost i platformu da sebe unapređujem kao čoveka i kao osobu. Meni je Dubai, koji je niža kategorija turnira, i neka vrsta treniga, za mene je to prilika da budem još bolja verzija sebe, jer svaki dan donosi nešto novo, neke nove lekcije i prepreke, tome se iznova i iznova vraćam. Meni je to bio primarni cilj, jer onda ne bih mogao da putujem toliko, takmičim se i radujem, jer da to tretiram kao najbolje oruđe za karakterni napredak, pošto na terenu doživljavam dve krajnosti u kratkom vremenskom razdoblju, onda osvešćavam to i moram da nastavim radim na tome. Mene to motiviše, uzbuđen sam zbog toga. Kao posledica toga slede trofeji. Suštinski, po mom mišljenju, ne može sam čin pobeđenog meča i osvojenog trofeja, obaranje rekorda, nešto što će mene ispuniti kao čoveka".

Zorana Arunović

OKS

Zorana Arunović, Foto: OKS

ZORANA ARUNOVIĆ:

"Čestitke na svemu što si uradio u svojoj karijeri! Kako održavaš nivo motivacije, ako uzmemo u obzir da si osvojio sve što si mogao da osvojiš?"

NOVAK ĐOKOVIĆ:

"Da se ne ponavaljam, suština je da motivaciju nalazim iznutra, a ne spolja. Trofeji, turniri, rekordi treba da budu ciljevi, ali ne mogu da budu motivacija koji će vas činiti sposobnim da uložite sav napor, energiju i trud duži niz godina u kontinunitetu".

Dejan Tomašević

ALO Foto: Marko Metlas

Dejan Tomašević, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

 

DEJAN TOMAŠEVIĆ:

"Dragi Nole, jedno veliko hvala za sve što činiš za našu zemlju i za sve nas, i samo jedno pitanje: na koji način ostaješ fokusiran, smiren i dostojanstven u prelomnim trenucima mečeva, pogotovo kada igraš protiv Nadala i Federera i jednu negativnu energiju sa tribina okreneš u svoju korist?"

NOVAK ĐOKOVIĆ:

"Da ne dužim, jer sam već odgovorio, ali da dodam... Posle finala Vimbldona prošle godine sa Federerom su me pitali kako sam reagovao što je većina publike navijala za Rodžera. Ja ubedim sebe da svi navijaju za mene! Ne uspem to uvek, jer je to mnogo velika energija naročito kad igram sa Federerom i Nadalom".

Đoković se potom na sopstvenu inicijativu osvrnuo na ovu temu:

"Jako je velika energija na tribinama kada se igra sa Nadalom i Federerom. Nemam utisak da me ljudi ne vole. Svih ovih godina uživam dosta podrške i simpatije od većine ljudi. Postoje određena mesta i turniri gde imam veću, a gde imam manju podršku. Činjenica je da, kad igram sa Federerom i Nadalom, zbog toga što oni jesu, publika jeste većinom na njihovoj strani, ali to ne znači da sam omražen i da treba da okrenem Srbiju protiv svih. Ali čak i da jeste tako, zašto bih ja dolivao ulje na vatru. Ne želim da dodatno podižem tenzije. Ja sam svestan, i rekao sam da nisam uvek ponosan na svoje reakcije, nekada me izbaci nešto iz takta, sudija, vetar, nešto zbog čega izgubiš kontrolu. Ne bežim od toga, ali otvoreno priznajem da grešim, ne mogu da budem idealan, ali stremim tome da budem idealna prezentacija sebe, kako bih voleo da predstavim sebe i po ponašanju i po ophođenju, to je moje viđenje ove situacije. Iskreno, poštujem svakog ko može da razvija tu priču "Svi su protiv Srba", nije suština u tome. Ono u šta uložite energiju, to će da raste. Zašto bih ja radio protiv sebe. Ponekad te situacije mene prodrmaju, i dobijem polet da savladam protivnika. Ali ja ne želim da igram u takvim situacijama da ljudi ne vole protiv mene. Naravno da biste više voleli da navija ceo stadion za vas. Ja sam svestan da negde imam manje ili više podrške, svestan sam da se to nekada dešava, ali ja ne želim da gajim tu vrstu "cveća".