Novak Đoković
AP/Kin Cheung
Novak Đoković

EPA/Andy Rain

Novak Đoković, Foto: EPA/Andy Rain

* Đoković je u četvrtfinalu Vimbldona savladao Davida Gofana u tri seta – 6:4, 6:0, 6:2

* Najbolji teniser sveta u borbi za finale igraće protiv Roberta Bautiste-Aguta, koji je u četiri seta savladao Gvida Pelju

* Ovo je deveti put da Đoković igra polufinale Vimbldona. Zasad ima četiri titule

 

Novak Đoković je posle pobede u četvrtfinalu Vimbldona nad Davidom Gofanom bio veoma raspoložen u razgovoru sa novinarima.

Branilac pehara na Vimbldonu je ispustio svega šest gemova, delovao je vrlo impresivno, naročito u drugom i trećem setu i to je razlog što je i sam bio veoma zadovoljan igrom.

Rekao je da je najbolje igre prikazao u poslednje dva meča i da veruje da može da stigne do još jednog finala i titule.

Kolega iz Italije Ubaldo Skanagata, koji voli Novaku da postavlja "specijalna“ pitanja, sada je konstatovao da bismo opet mogli da u polufinalu imamo igrače koji su stariji od 30 godina.

Italijan je pitao Novaka da li su on, Rodžera i Rafa kao staro vino, ali usledio je ekspertski odgovor:

"Naravno. Sve smo bolji. Kao vino ’sasikaja’, dok sam ga pio, ali to više ne radim. Pretpostavljam da je tako. Šta da kažem, srećan sam što sam jedan od te grupe igrača sa 30 i više godina. Samo nemojte više da mi postavljate pitanja o mladim igračima, kada će doći njihovo vreme jer smo o tome već mnogo pričali. Jednog dana i to će se dogoditi. Za sada, čini se da toga nema na Grend slemovima. Pretpostavljam da je to mesto gde posebno Nadal, Federer i ja stižemo na nivo tenisa i koncentracije koji je iznad. Posvećeni smo ovim turnirima. Posebno u ovoj fazi naših karijera, to je nešto što nam mnogo znači“, poručio je Novak.

Novak Đoković

EPA-EFE/ANDY RAIN

Novak Đoković, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Zanimljiv odgovor dao je i na pitanje šta je to najteže sa čim se suočavaju njegovi protivnici kada on igra ovako dobro.

"Ne znam da li želim to da kažem“, nasmejao se Novak i nastavio. – Pretpostavljam da u ovoj fazi želite da sačuvate svoje kvalitete i osećanja na terenu pre nego da ih delite sa drugima. Iskreno se nadam da moji protivnici se osečaju tako da moraju dva puta više da rade protiv mene nego protiv bilo kog drugog da bi dobili poen“.

Rekao je i da je veoma zadovoljan igrom u ovom trenutku.

"Igram najbolji tenis na turniru u poslednja dva meča. Posebno su bili dobri drugi i treći set protiv Gofana, koji je u formi, osećam kao da sam bio u stanju da poremetim njegovu igru i nađem prave udarce. Veoma sam zadovoljan svojim izdanjem. Ovaj meč je mogao otići i u drugom smeru, imao je brejk, bio je bolji igrač veći deo početnog seta. Ipak, uspeo sam da okrenem stvari. Da, osećam se dobro na terenu, ne plašim se da tražim udarac, pokušavam da izađem na mrtežu, da budem agresivniji, koristim skraćene lopte. Nadam se i da će mi servis biti dobar pošto mi je topotrebno. Posebno na travi, trebaće mi mnogo lakih poena na prvi servis. To je velika prednost kada dođeš među četiri najbolja“.

PROČITAJTE JOŠ:

Vratio se i na trenutak iz prvog seta kada je gubio sa 4:3, tačnije kada je Belgijanac imao brejk prednosti.

“Bio je to dug gem na 4:3. Naterao sam ga da igra, da izađe na mrežu. Odigrao sam nekoliko dobrih poena, vratio se u set. Mislim da je to bio trenutak preokreta. Osetio sam olakšanje posle toga, pre svega psihički. Igrao sam opuštenije, prolazio sam više kroz loptu posle toga. David igra vrlo čisto. Ako uđete u svoj ritam onda je sve u redu. Ipak, on je bio u formi, igrao dobro. Uspeo sam da nađem pukotine u njegovoj igri i da ga napadnem”, objasnio je Đoković.

Novak Đoković

EPA-EFE/NIC BOTHMA

Novak Đoković, Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Naravno, nije zaboravio ni da kaže koju o narednom protivniku, Robertu Bautistu Agutu.

“Dopada mi se što je konstatno dobar. Takođe i ta sposobnost da ostane u poenu čak i kada izgleda da je pred gubitkom. Ima odlične udarce. Veoma ravne s obe strane. Popravio je bekhend. Ima sada više dubine na njemu. Loptica na travi odskače niže, što više odgovara njegovom stilu igre. Ne voli visok odskok na bekhend strani. Na ovom turniru igra veoma kvalitetan turnir, dva puta me je dobio ove godine. To će mu dati samopouzdanje. Ipak, igrati na travi je drugačije. U polufinalu sam, pokušaću da iskoristim svoje iskustvo, taktički ću se spremiti. Nadam se da ću uraditi sve što želim”, jasan je svetski broj jedan.

BONUS VIDEO:

Novak Đoković đuska i peva uz "200 na sat"