Goran Đoković
Marko Metlaš
Goran Đoković

Marko Metlaš

„Želeo sam da pomognem, to je moj lični gest. Nadam se da će i drugi slediti moj primer“, kaže Goran Đoković, Foto: Marko Metlaš


Uoči velikog jubileja, koji će biti obeležen 9. decembra ove godine, u pripreme za proslavu uključeni su mnogi profesori, ali i njihovi prijatelji. Među njima je Goran Đoković, stric našeg proslavljenog tenisera Novaka, koji je zdušno pomogao donirajući novac za ugradnju nove ventilacije u salama za praktične vežbe iz anatomije.

- Čovek je laf! Pomogao nam je da sale u kojima studenti vežbaju na balsamovanim ljudskim telima dobiju adekvatnu ventilaciju, da bi se smanjila štetna isparenja formalina. On u familija ima lekare i zna da velika koncentracija formalina može da bude čak i kancerogena. Zarad zaštite zdravlja studenata i profesora, dao je iz svog džepa novac za ugradnju ventilacije - kaže prof. dr Laslo Puškaš, šef katedre za anatomiju.

đoković

vladimir marković

Stalna izložba originalnih crteža na papiru iz zbirke anatomskih tabli „Miljanić-Franc” u holu Instituta za anatomiju, Foto: Vladimir Marković

Gest Noletovog strica je još jednom potvrdio da porodica Đoković ima veliko srce.

- To sam uradio zbog prijateljstva sa prof. dr Laslom Puškašem. Želeo sam da pomognem, to je moj lični gest. Nadam se da će i drugi slediti moj primer - rekao je za „Alo!” Goran Đoković.

U veliku akciju za obeležavanje jubileja uključena je i prof. dr Valentina Blagojević, rukovodilac nastave na engleskom, koja ističe da je Medicinski fakultet u Beogradu za 100 godina postojanja odškolovao više od 40.000 doktora medicine!

đoković

privatna arhiva

Prof. dr Valentina Blagojević, rukovodilac nastave na engleskom kaže da nastava na engleskom jeziku postoji već četvrt veka na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Foto: privatna arhiva

- Već četvrt veka na Medicinskom fakultetu u Beogradu postoji nastava na engleskom jeziku, što doprinosi prepoznatljivosti našeg fakulteta na obrazovnoj mapi sveta. Sredstva koja uprava fakulteta ulaže u cilju povećanja broja studenata nisu usklađena sa sredstvima koja odvaja za unapređenje kvaliteta uslova studiranja. Inicijative prof. Puškaša koje su do sada realizovane na Institutu su brojne, počev od uvođenja zakonske regulative u proceduru prihvata kadavera za izvođenje diplomske nastave, nabavke frižidera i hladnjača, kao neophodnih preduslova za izvođenje poslediplomske nastave do osavremenjavanja ventilacionog sistema - kaže prof. Blagojević i ističe da se unapred raduje proslavi velike svečanosti.

đoković

privatna arhiva

Profesori su za vreme izolacije zbog korone i uvođenja onlajn nastave, uz pomoć sponzora, uspeli da urame crteže iz zbirke anatomskih tabli „Miljanić-Franc”,  Foto: privatna arhiva

Profesori za vreme vanrednog stanja uramili 10 slika 

U holu Instituta za anatomiju postavljena je stalna izložba originalnih crteža na papiru iz zbirke anatomskih tabli „Miljanić-Franc“. Crteže velikog formata izradio je Ipolit Franc, najtalentovaniji francuski medicinski ilustrator, a vredna kolekcija od 36 crteža iz 1920. ima 99,7 kvadrata. Rešenjem Muzeja nauke i tehnike, crteži su svrstani u kulturno dobro kao najstarija nastavna zbirka Medicinskog fakulteta. Zahvaljujući novcu od Ministarstva kulture i informisanja, do sada je završena konzervacija 23 crteža, dok su profesori za vreme izolacije zbog korone i uvođenja onlajn nastave, uz pomoć sponzora uspeli da urame 10 crteža.

- Prebacili smo 10 uramljenih slika. Imali smo dobru akciju za razmrdavanje! - kaže prof.