Novak Đoković
AP/LeeJInman
Novak Đoković

AP/LeeJInman

Novak Đoković, Foto: AP/LeeJInman

Novak izlazi na teren u drugom kolu Rima (u prvom bio slobodan) na duel protiv Italijana Salvatorea Karuza. Novak i 27-godišnji Karuzo, trenutno 87. teniser planete, sastaju se drugi put u karijeri, nakon što je Srbin slavio pobedu od 6:3, 6:3, 6:2 na prošlogodišnjem Rolan Garosu.

– Za sve nas koji smo bili u Americi, sada je najvažnije što brže sprovesti adaptaciju na šljaku – objasnio je Novak svoje kratkoročne ciljeve.

– Ja sam 4-5 dana trenirao na ovoj podlozi, što mislim da mi je dovoljno, ali videćemo.

Ali da se vratimo rekordima. Đokoviću eventualna titula u Rimu jedan donosi odmah, a drugi približava.

Naravno, po teoriji, Nadal je favorit jer je u Rimu pobedio već devet puta, ali i Đoković ima svoje adute. Foro Italiko je njegov najuspešniji stadion na šljaci sa četiri trofeja.

– Rafa je odlučio da ne igra u Americi i priprema se za sezonu na šljaci. Naravno da mu to daje veću prednost – procenio je Đoković šanse svog najvećeg rivala.

– Ali, čak i da nije poslednje mesece proveo trenirajući na ovoj podlozi, i dalje bi bio glavni favorit. On je na svakom turniru na zemljanim terenima najbliži tituli jer je on Rafa. Na šljaci ne postoji veći izazov od igranja protiv njega.

U ovom trenutku je Đoković dogurao do 286 i ako ostane na vrhu, izjednačiće se sa Švajcarcem 1. marta, a već naredne nedelje će moći i da ga prestigne.

Naravno, na tom putu je jako važno da osvaja što više poena kako ga ne bi stigao Nadal, pa čak i Dominik Tim koji se približio posle trijumfa na Ju-Es openu.

Đoković bi svoj bodovni saldo u Rimu mogao da poveća samo ako osvoji titulu jer je prošle godine igrao finale.

U tom slučaju bi iz Večnog grada odneo 400 poena, a kako Nadal brani šampionski trofej, a Tim ne igra, to znači da bi za toliko povećao svoju prednost nad njima.

Nole je konferenciju za medije u Rimu iskoristio da Austrijancu čestita za njujorški podvig.

– Svaka čast obojici – pohvalio je i Aleksandra Zvereva.

– Saša je šprvi put igrao u gren slem finalu i oko 2,5 seta je odigrao na zaista impresivan način. U petom je čak i servirao za trijumf. Za Dominika koji je izgubio prva tri velika finala u karijeri i veoma loše počeo ovaj meč, a onda napravio sjajan preokret, to je bio pravi podvig.

Đoković očekuje sada da u Timu dobije mnogo jačeg konkurenta.

– Sećam se moje prve gren slem titule. Pao mi je veliki teret sa leđa. Posle sam počeo mnogo više da verujem u sebe i da manje osećam pritisak. I Dominik i Saša poseduju veliki kvalitet na svim podlogama i mogu da osvoje bilo koji gren slem. Rolan Garos je za manje od dve nedelje i Dominik će biti prvi na listi favorita posle Nadala.

Nole je izrekao i niz komplimenata na račun ponašanja finalista na Flašing Medouzu.

– Svi znamo da su oni dobri prijatelji, mogli smo da vidimo koliko su obojica želeli ovaj trofej, koliko su se borili ali nijednog trenutka nisu pokazali ni minimum nepoštovanja jedan prema drugome. To mi se najviše svidelo, taj respekt i prijateljstvo. Bila je to sjajna poruka svim teniserima, ali i sportistima uopšte.

PROČITAJTE JOŠ: