Rafael Nadal nagrada Laureus
EPA-EFE/Ernesto Castillo
Rafael Nadal nagrada Laureus

EPA-EFE/Ernesto Castillo

Rafael Nadal nagrada Laureus, Foto: EPA-EFE/Ernesto Castillo

Laureus je proglasio Rafaela Nadala najboljim sportistom sveta, uz obrazloženje da je Španac oborio mnoge rekorde.

Nadalu su konkurenti bili Džošua Čeptegei (atletika), Lebron Džejms (košarka), Luis Hamilton (Formula 1), Robert Levandovski (fudbal) i Arman Duplantis (atletika).

Novak Đoković je imao znatno uspešniju godinu od Nadala, ali nije se našao ni u konkurenciji.

- Još jedna neverovatna godina za Rafaela koji je dostigao vrhunac u oktobru na Rolan Garosu. Pobedio je u finalu bez izgubljenog seta, došao do 100 pobeda na tom turniru i do 13. titule, kao i izjednačenja rekorda od 20 osvojenih grend slemova - navodi se u obrazloženju zašto je baš Rafa odabran.

- Za mene je lično naravno 13. titula na Rolan Garosu i izjednačenje rekorda sa 20 osvojenih grend slem titula sa Rodžerom Federerom nezaboravan momenat - istakao je u obraćanju Rafael Nadal, kome je nagrada uručena u Madridu, gde učestvuje na Mastersu.

Novak Đoković je ovu nagradu osvojio čak četiri puta.

Laureus nagradu za najbolju sportistkinju godine dobila je teniserka Naomi Osaka.

- Veoma sam srećna zbog ove nagrade. Želja mi je da u budućnosti nađem način da utičem na što veći broj ljudi. Mislim da je veoma važno da iskoristimo uticaj koji imamo - kazala je Osaka.

Fudbalski klub Bajern iz Minhena dobio je nagradu za najbolji sportski tim godine, dok je nagradu "Angažovani sportista" dobio vožač Formule 1 Luis Hamilton za svoje napore u podizanju svesti o rasizmu i nepravdi u svetu.

Američki fudbaler Patrik Mahoms je dobio nagradu za Zvezdu u usponu. Mahoms je postao najmlađi kvoterbek u istoriji NFL koji se okitio MVP nagradom na Superboul utakmici na kojoj su Kanzas siti Čifsi postali šampioni.

Nagradu za "Sporistu koji inspiriše" dobio je Mohamed Salah.