Đoković, Nadal
EPA-EFE/SRDJAN SUKI
Rafa Nadal, Foto: AP Photo/Christophe Ena

Drugi teniser sveta Rafael Nadal poručio je da način određivanja nosilaca za Vimbldon nije korektan.

Nadal, koji nije igrao posle osvajanja 12. titule na Rolan Garosu, drugi je na svetskoj listi, ali će na Vimbldonu biti treći nosilac po formuli kojom se određuju nosioci za turnir u Londonu.

To verovatno znači da bi opet mogao da se sastane sa Novakom Đokovićem u eventualnom polufinalu, kao što je bio slučaj prošle godine kada su odigrali pet setova.

 

Formula kojom se određuju nosioci na Vimbldonu bazira se na svim poenima osvojenim na travi u poslednjih 12 meseci i na 75 odsto poena osvojenih na godinu pre toga takođe na travnatoj podlozi.

"To je uobičajena stvar. Vimbldon je jedini turnir u godini gde oni rade sa nosiocima šta im je volja. Kako god da bude, nevažno da li sam drugi ili treći nosilac, moraću da budem najbolji i boriću se za svaku pobedu. Jedini što mi se čini da nije u redu je što se to radi samo na Vimbldonu. Ne odnosi se samo na mene, već i sve druge. Oni ne poštuju status koji su igrači stekli tokom sezone", poručio je Nadal.

Od vimbldonske formule profitirao je Rodžer Federer koji će u Londonu biti drugi nosilac. Njemu je pobeda u Haleu u nedelju donela taj skok na listi vimbldonskih nosilaca. Međutim, on smatra da mu to ne menja mnogo šanse.

PROČITAJTE JOŠ:

"Ne pravi razliku to da li je Rafa u mom sektoru žreba ili ne. Pretpostavljam da možete da kažete kako ću izbeći Novaka u polufinalu. Međutim, do toga je još dug put. To mi samo pomaže da bolje planiram i to je sve", kaže Federer.

Nadal, Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

S druge strane, Nadal smatra da je Vimbldon, bez obzira što statistika kaže da ga u poslednjih 16 godina osvajaju isključivo igrači it Top 4, turnir na kom najlakše može da dođe do iznenađenja.

"Pretpostavljam da su Federer i Đoković favoriti, a onda ti mladi igrači koji igraju dobro. Videćemo koliko su spremni da se takmiče. Ovo je poseban turnir, drugačiji od svih i postoje veći izgledi za iznenađenja. Ovo je jedinstven turnir", zaključio je Nadal.

Vimbldon počinje 1. i završava se 14. jula. Lista nosilaca zvanično će biti objavljena u sredu 26. juna.