Novak Đoković
youtube/NEBOJSA JAKOVLJEVIC
Novak Đoković

youtube/NEBOJSA JAKOVLJEVIC

Novak Đoković, Foto: youtube/NEBOJSA JAKOVLJEVIC

* Verovali ili ne 2003. godine je imao 16 godina kada je davao ovaj intervju

* 5. juna 2016. držao je sva četiri Grend slem trofeja u svojim rukama

* U julu 2003. Federer je bio 3. na ATP listi, a Novak na 710. mestu sa 16 ATP bodova. 

Pre 16 leta na današnji dan, Novak Đoković je dao opširan intervju za emisiju "Sportska galaksija". On je tada u razgovoru sa Milojkom Pantićem pričao o njegovim počecima i ljudima koji su ga oblikovali kao tenisera i kao čoveka:

"Ja sam počeo da igram tenis sa četiri-pet godina, na Kopaoniku u teniskom kampu sa svojim prvim trenerom, Jelenom Genčić. Sa njom sam trenirao do svoje 11 godine, sve što znam o tenisu ona me je naučila, kako da igram i kako da se ponašam. Onda me je preporučila teniskoj legendi, Nikoli Piliću, svi znamo sve o njemu da je tri puta osvajao sa reprezentacijom Nemačke Dejvis kup. Sa 12 i po godina sam otišao kod njega, svideo sam mu se kao igrač i meni se jako svidelo tamo kakvi su uslovi za rad i treniranje, uopšte zalaganje trenera, potom sam se vratio u Jugoslaviju i ostao ovde godinu dana da bih se vratio tamo. Od početka prošle godine sam tamo gde mi je baza za treniranje, on je bio ovde pre jedno tri nedelje-mesec dana, sa njim sam se pripremao u teniskom klubu Partizan, čiji sam član, pred ove profesionalne turnire, gde sam osvojio fjučers na Zvezdi čiji je nagradni fond 10.000 dolara i ja sam najmlađi osvajač tog turnira, uopšte u istoriji tenisa u Srbiji i Crnoj Gori,sa 16 godina sam osvojio taj profesionalni turnir. Prezadovoljan sam igrom i tim uspehom jer je to zaista veliki poduhvat, juče sam izgubio polufinale na istom takvom turniru od Bugarina u Beogradu, preostaje mi takva dva turnira pa ćemo videti šta će biti" - započeo je razgovor Novak.

Gost te emisije je bio i njegov otac, Srđan Đoković:

"Moram samo da vam kažem da je Novak ne samo najbolji juniorski igrač u Srbiji i Crnoj , on je najbolji junior od osnivanja Jugoslavija, od oslobođenja i u staroj Jugoslaviji nismo imali tako uspešnog i dobrog juniora kao što je Novak Đoković i kada su Hrvati koji su mnogo uspešniji u ovom sportu bili u Jugoslaviji." - rekao je Srđan Đoković.

Novak je sa svojih 15 godina igrao u starijoj (do 18 godina) konkurenciji protiv kojih je nizao pobede:

"Postavio sam jako dobre rezultate u juniorskoj konkurenciji, sa 14 godina sam bio trostruku prvak Evrope, u singl, dubl i ekipnoj konkurenciji. Sada sam počeo da igram te profesionalne turnire za ATP bodove, osvojio sam taj prvi fjučers i sada se usredsređujem na profesionalnu konkurenciju, ali ću odigrati još par juniorskih turnira koji će biti Grend slemovi. Međutim, fokusiran sam na profesionalnu konkurenciju i imam 16 bodova koji me stavljaju na 710. mestu na ATP listi!" - rekao je nervozni Novak pred kamerom.

Svima je poznato kroz šta je porodica Đoković prošla pre nego što se Novak probio, Srđan je na sve načine tražio finansijsku podršku:

"Da bi se napravio uspešan igrač kao što je Novak treba vam strašno puno para, ulaganja, živaca, svega toga što ništa nismo dobili ovde. Pokušavali smo na više načina da uspostavimo neki kontakt da probamo da napravimo profesionalni ugovor, da te firme ulože pare kroz Novaka i da im se to vrati kroz nagradne fondove i sponzorskih ugovora kada postane pravi igrač a to će se desiti veoma brzo, međutim nismo naišli na razumevanje. Jednostavno svi znamo da je zemlja u teškoj situaciji ali ja mislim da i pored toga ne postoji dobra volja da bi se tako nešto uradilo." - rekao je Srđan da bi se Novak nadovezao: "To sam govorio još ranije, ako želiš da postaneš veliki igrač, svetski, da moraš da odeš iz ove zemlje!"

Milojko Pantić je upitao Srđana za ponudu da Novak pređe u Sloveniju gde bi mu svi uslovi bili ispunjeni, a otac sadašnjeg najboljeg tenisera sveta je rekao:

"Mi smo Srbi i mi ćemo uvek biti Srbi gde god se nalazili! Mi ćemo pokušavati i dalje pokušavati u narednih nekoliko meseci da napravimo najbolje uslove za njega. Ako budemo uspeli uredu, ako ne mi moramo potražiti te uslove koje su potrebni da on postane pravi igrač negde u nekoj normalnoj zemlji, zemlji koja ceni takvog igrača, a nije samo Slovenija zainteresovana za njega, mi smo već razgovarali sa Italijanima, u toku je razgovor i sa Švajcarcima preko mojih rođaka koji se tamo nalaze. Prva zemlja koja bude prihvatila te uslove koje su jako oštri, Novak će zajedno sa celom njegovom familijom otići tamo!" - zaključio je Srđan.

Želja da igra za svoju zemlju je bila presudna na kraju, a ostatak priče znate sami! 

PROČITAJTE JOŠ: