Novak, Nadal i Federer
Alo!
Novak, Nadal i Federer

Alo!

Novak, Nadal i Federer, Foto: Alo!

Naravno, još uvek je prerano za otpisivanje fantastičnih tenisera koji zajedno u vitrinama imaju 57 Gren Slem titula, ali oni se sve teže 'bore' sa mlađim zvezdama svetskog tenisa.

U prvom redu tu su Stefanos Cicipas (22), Danil Medvedev (24), Dominik Tim (27) i Aleksander Zverev (23) koji bi već od sledeće sezone mogli da pokvare planove i pomenutoj trojci i jurišaju na prvo mesto ATP liste.

Đoković je u protekloj sezoni prvi poraz doživeo tek u finalu Rolan Garosa sredinom oktobra, kada je ga je Rafa pobedio 3-0, a onda su se zaređali porazi od Sonega u Beču i Medvedeva i Tima u Londonu. 

Da li je vreme za smenu velike trojke?

 

Novak je od sebe napravio igrača koji pobeđuje i kada igra loše, ali pitanje je koliko će dugo moći još tako jer mlađi teniseri su postali svesni svoje snage. 

Nadal je još pomalo nadmoćan na šljaci, pa će tako Španac biti glavni favorit za osvajanje Rolan Garosa verovatno još par sezona iako ga je Švarcman u Rimu "oduvao" u dva seta.

Dijego Švarcman i Novak Đoković

AP Lee Jinman

Dijego Švarcman i Novak Đoković, Foto: AP Lee Jinman

Na ostalim površinama opasno posustaje pa je tako ove sezone na tvrdoj podlozi gubio od Gofina, Zvereva, Medvedeva i dva puta od Tima.

Rodžer Federer je poslednji službeni meč odigrao još u polufinalu Australijan Opena kada ga je Đoković počistio u tri seta, nakon čega je ubrzo objavio da zbog operacije propušta nastavak sezone i pitanje je u kakvom se stanju može vratiti na teren. Bez obzira na to što se radi o najboljem teniseru u istoriji, godinu dana je ogromna pauza za sportistu od 39 godina.

Dominik Tim

EPA/AndyRain

Dominik Tim, Foto: EPA/AndyRain

Od ostalih Zverev je izgubio u finalu US Opena protiv Tima, dok je Medvedev izgubio prošlogodišnje finale US Opena protiv Rafe. 

Od naredne sezone ATP više neće častiti bivše prvake, koji su zbog sistema bodovanja za vreme korone bili u povlašćenom položaju naspram ostalih, pa je tako Federer trenutno peti igrač sveta iako je zadnji meč odigrao pre 10 meseci.

Danil Medvedev

EPA-EFE/ANDY RAIN

Danil Medvedev, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Od početka sledeće sezone ponovo je otvoren juriš na prvo mesto ATP liste, a Novak će morati dobro da se pomuči kako bi sam izbio na vrh kao igrač sa najviše završenih sezona na prvom mestu (trenutno sa Federerom deli prvo mesto sa šest sezona na vrhu liste).

Na navedenim mladim teniserima je da pojačaju psihičku snagu koja je preko potrebna u ovom sportu i dovedu igru na nivo koji im može osigurati odlične rezultate jer Tim, Medvedev, Zverev i Cicipas igraju neverovatno i samo je pitanje kada će svrgnuti sa trona teniske starosedeoce.

PROČITAJTE JOŠ: