Novak Đoković
EPA-EFE/ANDY RAIN
Miljenko Jergović

Ras foto Rajko Ristic

Miljenko Jergović, Foto: Ras foto Rajko Ristic

* Novak Đoković je u finalu pobedio Rodžera Ferera sa 3:2 u setovima (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12). 

* To je ujedno bio peti trofej na ovom takmičenju za Srbina!

* Mediji širom sveta su pisali o njegovoj mentalnoj snazi!

Tako su se i kod naših komšija mogle čuti hvalospevi na račun najboljeg tenisera sveta, ali ipak jedan novinar Miljenko Jergović, je imao drugačije viđenje za razliku od komentatora koji su prenosili finale na televiziji.

"Đoković je, nakon veličanstvenog meča, osvojio Vimbldon. Bila je to jedna od onih stvarno velikih utakmica dvojice stvarno velikih sportista - preterano bi i pogrešno bilo reći suparnika - u kojima skoro da je i svejedno koji će pobediti. Preveliki su da bi bili poraženi. Ali jedan je, ipak, pobedio, i to je lepo znati!" - započeo je Miljenko, da bi potom osuo paljbu po komentatorima hrvatske televizije:

"Žalosno je, međutim, na Đokovićevu pobedu gledati sa ovih strana. Hrvatski televizijski komentatori zdušno su navijali za Federera, baš kao da im u suporotnom preti otkaz ili kao da im ministar odbrane stoji nad glavom s uperenim revolverom"- piše Jergović.

Novak Đoković

EPA-EFE/ANDY RAIN

Novak Đoković, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

 On je prokomentarisao naslovne strane današnjih novina koje su podsetile da je prošle godine na ovaj dan Hrvatska napravila najveći uspeh u svojoj istoriji, plasman u finale Svetskog prvenstva u Rusiji, u kom su poraženi:

"A naslovnice današnjih hrvatskih novina slave prošlogodišni poraz hrvatske reprezentacije od Francuza, baš onako kako su 1989. Srbi slavili davnašnji poraz na Kosovu. O Đokovićevoj pobedi svi redom pišu kroz priču o zaslugama hrvatskih činilaca (Ivanišević itd.) za nju - piše Jergović i nastavlja još britkije i oštrije. Strašno, ponižavajuće, bedno... Hrvati su karikatura Srba. Hrvati su Srbi s neizlečivim kompleksom manje vrednosti. Evo, da malo popravimo stvari, moja dva teksta o Novaku Đokoviću, napisana u razmaku od dvanaest godina" - naglasio je Jergović.

Prvo tekst je o situaciji nakon finala Mastersa u Montrealu iz 2007. godine kada je zvanični spiker Novaka nazvao Hrvatom, posle Novakovog trijumfa nad Federerom.

"Ja, naime, nisam iz Hrvatske, nego iz Srbije. Nema veze, ne ljutim se. To je ionako isto - rekao je tada dvadesetogodišnji Đoković, a Jergović je taj način razmišljanja podržao.

Novak Đoković i Kejt Midlton

EPA/NIC BOTHMA

Novak Đoković i Kejt Midlton, Foto: EPA/NIC BOTHMA

"Pokušajmo zamisliti šta bi se dogodilo da su nekog našeg sportistu proglasili za predstavnika Srbije. Taj bi nesrećnik za početak morao da da sedam šovinističkih izjava za naše i za strane novine, spomenuti Vukovar i Škabrnju, pa zaključiti kako bi bio srećniji da nije ni osvojio turnir, nego da mu se ovako nešto dogodi. Neko je pre sedam-osam godina, u vreme Gorana Ivaniševića, rekao da je upravo tenis, a ne recimo fudbal, sport po kom se Hrvati razlikuju od Srba. Hteo je reći kako Srbi nikada ne mogu biti veliki teniseri jer nisu gospoda. Nema ništa slađe, barem kada je reč o nacionalističkoj oholosti, nego kada nam živi život zvekne šamarčinu..." - potom se nadovezao:

"Možemo li mi Hrvati podneti da su Srbi najednom veća gospoda od nas? Teško, skoro nikako, s mukom, a onda i sa ignorisanjem. Pravićemo se da tenisa više i nema! Ili ćemo Novaku psovati mater jer je rekao golu istinu, da su Srbi i Hrvati isto. Kada ne bismo bili isto, tada bi nas radovao Đokovićev uspeh" - navodi između ostalog Jergović u tekstu od pre 12 godina.

On je rekao da je Đoković pravi primer kako se ponaša slobodan čovek i da koristi svaku situaciju da pozdravi sportiste iz Srbije i Hrvatske :

"Nikoga on, nažalost, time neće učiniti boljim, ali će se u njegovoj ispravnosti kao u odrazu ogledati svo zlo našeg patriotskog sveta. Odličan je to razlog da se sa svih strana mrzi. Novak Đoković je ono što smo svi mi mogli biti, ali nam je ovako jednostavnije" - zaključio je Jergović.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO 

Novak Đoković napravio šou na Vimbldonu!