Nadal, Đoković  i Federer
shutterstock
Nadal, Đoković  i Federer

shutterstock

Nadal, Đoković i Federer, Foto: shutterstock

Španski teniser je napunio 34. godine, a naš Đoković je 22. maja proslavio 33. rođendan.

Zbog Rafinog slavlja rešili smo da se prisetimo tvita nekadašnjeg američkog tenisera, Patrika Mekinroa, brata onog slavnijeg tenisera Džona! 

Naime, Patrik je bio impresioniran švajcarskim teniserom, Rodžerom Federerom pa je 2015. godine napisao:

"Zanima me kako će Đoković i Nadal biti rangirani kad oni budu imali 34. godine"

Rodžer je 2015. godine bio na drugom mestu ATP liste, a do kraja iste godine je pao na treće mesto! Tada je Novak držao prvo mesto i to veoma ubedljivo!

Mnogi su ponovo prokomentarisali ovaj tvit Patrika Mekinroa, pošto su Đoković i Nadal na prvom, odnosno drugom mestu ATP liste!

Pošto Đoković ima 33. godine, uporedićemo Nadala i Federera do 34. godine!

Španski teniser ima dve titule više na Grend slemovima nego Rodžer Federer kad je imao isto godina kao Nadal. Rafa ima 19, a u tom trenutku je Rodžer imao 17, treba istaći da je Špancu trebalo i manje nastupa da osvoji toliko trofeja, 59, dok je Švajcarac nastupao 64 puta!

Drugim rečima, Nadal je na svakom trećem Grend slemu osvajao turnir, dok Federer na svakom četvrtom!

Od kad je napunio 30. godina, Nadal je osvojio pet Grend slem titula i po tome je izjednačen sa Đokovićem! Federer je sa druge strane osvojio samo četri najveća turnira od kad je napunio 30 godina.

Federer i Nadal, Foto: AP Photo/Petr David Josek)

Rafa ima prednost kad su i turniri serije 1000, 35 puta je trijumfovao (Novak 34), dok je Federer osvajao 23 Mastersa serije 1000!

Nadal ima pet Dejvis kup trofeja, dok Federer ima svega jednu, kao i Novak. Španac je uspešniji i na Olimpijskim igrama gde ima dve zlatne medalje, po jednu u sing i dublu konkurenciji, dok Rodžer ima srebro u singlu i zlatnu u dublu!

Federer ima prednost u odnosu na Nadala po broju nedelja.

Ipak, svi ovi statistički podaci ne mogu da budu potpuni pošto u njima nema njihovog najvećeg rivala, Novaka Đokovića!

34-godišnji Federer je imao po 20 pobeda i poraza u direktnim duelima sa Novakom, dok Rafael ima 26 pobeda i 29 poraza u mečevima sa najboljim teniserom sveta.

Stiče se utisak da je Nadal postigao više kad su u pitanju Mastersi i Grend slemovi, a Federer ima prednost u broju nedelja, dok su izjednačeni po pitanju koliko puta su godinu završavali na prvom mestu (sva trojica po pet puta)!

Trka se polako bliži kraju, iako Federer ima čelnu poziciju, Novak i Rafa gotovo sigurno imaju sjajnu šansu da ga prestignu!