Srđan Đoković
Alo!/M. Metlaš
Srđan Đoković

Alo!/M. Metlaš

Srđan Đoković, Foto: Alo!/M. Metlaš

Novinar "Njujork Tajmsa", Kristofer Klarej se prisetio razgovora sa Novakom Đokovićem u jednoj kancelariji nedaleko od mesta gde živi srpski teniser.

On je otkrio da je Novak pričao tada o teškim trenucima.

"Deset nemačkih maraka, sećam se deset nemačkih maraka" - započeo je Nole svoje prisećanje da bi potom lupio rukom o sto baš kao njegov otac Srđan kad je došao u njihov iznajmljeni zgusnut stan u Beogradu sa tih 10 nemačkih maraka!

To je bilo tokom raspada Jugoslavije '90 godina, Novak se ne seća kada tačno, ali su reči njegovog oca ostavile snažan utisak na njega!

"Deset nemačkih maraka je kao deset dolara, moj otac je rekao 'To je sve što imamo!'" - otkriva Đoković:"Rekao nam je da više nego ikada, da moramo da se držimo zajedno i da kroz ovo prođemo zajedno dok ne smislimo način. To je bio moćan i veoma uticajan trenutak u mom rastanju, u mom životu, u našim životima!"

Uspeli su 1999. godine da pronađu način da pošalju 12-godišnjeg Novaka na tenisku akademiju u Minhenu koju je vodio Nikola Pilić!

Novak i Jelena Đoković

(AP Photo/Claude Paris)

Novak i Jelena Đoković, Foto: (AP Photo/Claude Paris)

Sad kad ima 32 godine i preko 100 miliona dolara na računu, Đoković se nalazi u drugačijem vremenu i mestu.

On je Klareju objasnio da on i njegova žena Jelena sa decom, petogodišnjim Stefanom i dvogodišnjom Tarom, svakog jutra u Monaku pozdravljaju dan na balkonu njihovog apartmana koji gleda u Mediteransko more!

"Budimo se veoma rano, zato što vodim sina u školu, pa moramo da mu pripremimo sokove za ujutu, potom odlazimo na balkon da bi gledali sunce kako izlazi, tada počinje naša sesija zagrljaja i pevanja i radimo malo jogu!" - otkriva Novak svoju jutarnju rutinu!

Federer i Nadal

AP Photo/Ben Curtis

Federer i Nadal, Foto: AP Photo/Ben Curtis

Đoković smatra da je blagosloven što ima priliku da se bori za titule, rekorde, postignuća i istoriju, ali ističe da mu je tenis postao platforma i za aktivnosti van terena.

"Ne gledam tenis više kao da moram da izađem na teren, kako bih osvojio trofeje i da bih učinio sve moguće, a kad to uradim to bi bilo sve. Završio sam sa tim poglavljem u svom životu. Mislim da tokom evolucije mog života da sam dospeo u fazu kad postoji više od toga!" 

On želi da deca znaju o njegovom detinjstvu, ali ne želi da ih zatrpa pričama:

"Ne želim da moja deca pričaju: 'O Bože, opet priča kako nije imao ništa dok mi imamo sve!', ne želim to zato što su moja deca rođena u ovoj porodici i u ovim uslovima, ja poštujem to!"

Morao je nakon toga da prekine intervju Kristofer sa Novakom, pošto je morao Srbin da izbegne gužvu kako bi pokupio Stefana iz škole!