Stefan Edberg
Tanjug/Alastair Grant
Stefan Edberg

Tanjug/Alastair Grant

Stefan Edberg, Foto: Tanjug/Alastair Grant

Diskvalifikacija Novaka Đokovića sa US opena je sportska vest dana u svetu.

Epilog, Srbin je izbačen sa turnira, novčano kažnjen, od pojedinih stavljen i na stub srama.

A, sad da se vratimo u 1983. godinu, 10. septembar. Takođe je US open u pitanju.

Finale juniorskog turnira, sa dve strane mreže kasnije čuveni Stefan Edberg (1990. postao broj 1 na ATP listi) i Simon Jol.

Iznebuha - tragedija. Edberg, tada 17-godišnjak, je odservirao as, loptica je u međunožje pogodila linijskog sudiju Dika Verthajma (sedeo je na sklopivoj stolici) dok je pokušavao da se skloni. Sapleo se, pao je na tvrdu podlogu udarivši glavom tako jako da je izgubio svest.

Brzo je prevezen u bolnicu, priključen na respirator, pet dana nije dolazio svesti, a onda su iz bolnice stigle crne vesti.

Trebaju li sudije da budu na terenu?

 

Dik Verthajm postao je prva osoba koja je nastradala na teniskom terenu od loptice. Zvaničan uzrok smrti, preminuo je od hematoma.

Edberg je bio potresen, jer je direktno učestvovao u nemilom incidentu. Pomišljao je i na povlačenje, to se na sreću nije dogodilo, pa je deceniju kasnije ispisivao istoriju belog sporta. Osvojio je šest gren slem titula u singlu i tri u dublu.

Porodica nastradalog sudije tužila je Američku tenisku asocijaciju (USTA) i tražila 2,25 miliona dolara, jer sudijama nije obezbeđena adekvatna zaštita na terenu. Sud je utvrdio da Dik nije preminuo direktno od udarca loptice, ali je utvrđeno da je USTA odgovorna 25% za smrt, pa je zatraženo da plati 165.000.

Samo da se vratimo na početak. Edberg je pobedio u finalu 1983. i kompletirao sve četiri gren slem titule.

PROČITAJTE JOŠ: