Zimonjić i Đoković
AP Bernat Armangue
Zimonjić i Đoković

AP Bernat Armangue

Zimonjić i Đoković, Foto: AP Bernat Armangue

"Čekao sam godinama da stasa ova generacija jer sam dosta stariji od svih njih", počeo je priču za Sportski žurnal Zimonjić: "Želeli smo da osvojimo bar još jednu Salataru i mnogo mi je krivo što nismo uspeli u tome. Razni problemi su nas sprečavali. Prvo, Novakova povreda protiv Argentine 2011. i njegov kasni dolazak sa Ju-Es opena na taj meč. Onda finale 2013. bez Viktora zbog suspenzije i Janka zbog povrede. Sledeća šansa je bila 2017, kada smo ušli u polufinale ali je Nole povredio lakat i nije mogao da igra, a ni Viktor nije bio u timu. Sve su to bile šanse da se osvoji još koja titula. Naš tim je izuzetno jak i, kada smo zdravi i u formi, možemo svakog da pobedimo, bez obzira gde se igra i na kojoj podlozi".

Koliko je bilo teško posle poraza od Rusa?

"Mnogo. Bilo mi je krivo i jer je Janko želeo da se oprosti sa titulom, a za to smo imali velike šanse posle prolaska grupe koja je bila veoma teška. Posle velikog trijumfa nad Francuskom, dali smo sebi šansu za pobedu protiv Rusa ali nismo iskoristili sjajne prilike. Moglo je sve da bude drugačije. Žal postoji, ali više je to bila reakcija zbog kraja ove generacije i šanse da svi opet budemo na okupu i osvojimo još jednu Salataru. Naravno ne treba zaboraviti ni Krajinovića i Lajovića koji su i ranije bili često uz ekipu kao rezerve, kao ni Bozoljca koji je odigrao nekoliko važnih mečeva u dublu".

Tipsarević je bio samo zbog dubla?

"Janko je odradio svoj deo zadatka. Bilo je izuzetno važno da se meč protiv Japana dobije maksimalno jer nam je to garantovalo prolaz u četvtrtfinale i sa samo jednom pobedom. Zaslužio je poziv dugogodišnjim igranjem za reprezentaciju a ove godine je sa Ducijem bio u četvrtfinalu Rolan Garosa. Bio je u timu i da rastereti singl igrače".

Đoković Dejvis kup

EPA Emilio Naranjo

Đoković Dejvis kup, Foto: EPA Emilio Naranjo

Zašto je Viktor onako izgrešio meč lopte. Da li je pritisak bio veliki?

"Viktor je, kao i Janko, bio zbog dubla. On može da igra i sa Novakom. Bio je odličan protiv Japana. Janko i on su se dosta dobro držali u dublu sa Francuzima. Sa Rusijom su presudile jedna ili dve meč lopte. Najveći problem našeg tima je da nemamo izuzetno dobre dubl igrače i to će nam biti neophodno u budućnosti. Sada će dubl biti važniji nego u starom formatu Dejvis kupa. Dok je Nole u timu, imaćemo velike šanse za poen u singlu, za drugi ćemo videti ko će igrati. Sjajno je što je tu i Đere koji je imao najbolju sezonu karijeri ali su ga bolesti i povrede omele u drugom delu sezone i zato nije bio u timu. Više su mogli da pomognu u dublu Viktor i Janko što se i pokazalo na terenu".

Koliko vi kao selektor možete da utičete na igrače u trenucima kao što su bile meč lopte sa Rusima?

"Pritisak je uvek veliki kada se igra za tim. Tu u najvažnijim momentima isplivaju greške, tamo gde je igrač najmanje kvalitetan na terenu. Svi su dali maksimum ali je izostao rezultat koji smo priželjkivali u tom trenutku. Samo su nijanse odlučivale. Bilo bi bolje da su taktički igrali malo drugačije, da su igrali više na ruske tenisere na mreži, pogotovo posle reterna na drugi servis. Na sve ostalo ne mogu da imam zamerke".

Da li ćete biti selektor u ATP kupu?

"Novak, kao naš prvi igrač na ATP kupu, imao je pravo da bira selektora i on me je pitao na Ju-Es openu da li bih ja to hteo. Biću tamo selektor, nadam se da ću pomoći momcima da postignu što bolji rezultat. Bitno je da se nastavi niz koji imamo i razvija timski duh. Igrači se sami prijavljuju za ovo takmičenje. Za sada su u timu Novak, Duci, Viktor, Milojević i Ćaćić", izjavio je Zimonjić.