Rafael Nadal, Vimbldon
EPA EFE, Facundo Arrizabalaga
Rafael Nadal, Vimbldon

EPA EFE, Facundo Arrizabalaga

Rafael Nadal, Vimbldon, Foto: EPA EFE, Facundo Arrizabalaga

Spektakularan meč odigrali su Rafael Nadal i Nik Kirjos u drugom kolu Vimbldona. Mnogo uzbuđenja, svađe, bezobraznih poteza temperamentog Australijanca, koji je posle velike borbe morao da čestita Španci na pobedi od 3:1 (6:3, 3:6, 7:6 (7:5), 7:6 (7:3)).

Vimbldon

EPA - EFE, Andrew Couldridge

Sudeći po početku meča, mnogi su predviđali krah Australijanca, obzirom da je Rafa ranim brejkom u prvom setu brzo stekao 3:0 i tu prednost sačuvao do kraja ovog dela igre. Tek u četvrtom gemu, Nik je došao do prvog poena u meču, ali mu to nije pomoglo da izbegne ubedljiv poraz od 6:3.

Inat je u Kirjosu proradio u nastavku meča. Već na otvaranju drugog seta, oduzeo je servis Nadalu, a potom i poveo sa 3:0, spasavši dve brejk lopte u trećem gemu. Uspeo je Španac da se revanšira u sedmom poenu i uzvrati ribrejkom, ai je Australijanac momentalno odreagovao i novim ribrejkom ponovo stekne dva gema više, dođe do 6:3 i izjednači rezultat u setovima na 1:1.

Treći set obeležila je svađa Kirjosa sa sudijom. U jednom trenutku nezadovoljni Nik ponovo je bio nezadovoljan odlukom glavnog sudije. Dumusua je dodelio poen Nadalu, zato što je čelendžom utvrđeno da je linijski sudija pogrešio, a Španac je odservirao as.

To je Kirjosa naljutilo, koji je smatrao da bi poen morao da se ponovi.

- Misliš da si važan, a zapravo si niko - dobacio je Nik sudiji u stolici.Temperamentni Australijanac nije se zaustavio na tome, pa je sredinom trećeg seta, kod rezultata 40:15 namerno napucao Nadala, dok se Rafa nalazio na mreži.

Nik Kirjos, Vimbldon 2019

Tanjug/AP, Tim Ireland

Uputio je projektil ka mreži, koji je pravo išao u Španca.

Budući da je treći set rešavao taj-brejk, zahvaljujući greškama Kirjosa, Nadal je stigao do ubedljivih 5:2 i na kraju slavio sa 7:5.

Taj-brejk je odlučivao i pobednika četvrtog seta. Nijedan brejk nije viđen tokom 12 poena, pa je dodatni period rešavao da li će se igrati odlučujući set ili će Kirjos spakovati kofere. Na njegovu žalost, Rafa ga je iznenadio već u prvom poenu na početku taj-brejka.

Vođstvo Bika sa Majorke od 3:0 ispostavilo se nedostižnim za temperamentnog Australijanca, pa je Španac potvrdio plasman u narednu fazu, iako ga je Nik pošteno preznojio.

PROČITAJTE JOŠ:

Protivnik Nadalu u trećem kolu Vimbldona biće Žo Vilfred Conga. Francuz je nešto ranije glatko odradio posao, savladavši maksimalnim rezultatom Litvanca Rikardasa Berankisa (po setovima 7:6 (7:5), 6:4, 6:4).