Novak Đoković Marijan Vajda
EPA/Andreu Dalmau
Novak Đoković Marijan Vajda

EPA/Andreu Dalmau

Novak Đoković Marijan Vajda, Foto: EPA/Andreu Dalmau

Đoković je na impresivan način započeo ovu godinu. Po deveti put je trijumfovao na Australijan openu i stigao do 18. Grend slema u karijeri. Oborio je rekord Rožera Federera po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste i napravio džinovski korak ka zvanju najvećeg tenisera svih vremena.

Posle Australije je odlučio da napravi manji predah kako bi što spremniji bio za nastavak sezone. 

Sada su mu prioritet Grend slemovi i ne krije da mu je glavni cilj da nadmaši Federera i Rafaela Nadala po broju najvećih titula. Teoretski, on bi to mogao da uradi već ove godine. Međutim...

Pandemija koronavirusa pravi problem celom svetu, pa bez posledica ne ostaje ni tenis.

Organizatori u Parizu su potvrdili da će Rolan Garos početi nedelju dana kasnije nego što je prvobitno najavljeno, pa je predstojeći Slem na programu od 30. maja do 13. juna.

Novak Đoković Rafael Nadal

EPA/Julien De Rosa

Novak Đoković Rafael Nadal, Foto: EPA/Julien De Rosa

Ova odluka doneta je kako bi se povećale šanse da se događaj igra "pred što većim brojem gledalaca u sigurnom okruženju".

Tako je nastao veliki haos u kalendaru, jer je početak Vimbldona zakazan za 28. jun, tačno 15 dana po završetku pomerenog Rolan Garosa.

Jasno je da će oni igrači koji budu stigli do same završnice Rolan Garosa imati veoma malo vremena da se odmore i pripreme za najprestrižniji teniski turnir. Stoga neće biti iznenađenje, ako neki teniseri svesno budu "žrtvovali" jedan od ova dva turnira. 

Može li Novak ove godine da osvoji i Rolan Garos i Vimbldon?

 

Ipak, kada je Novak u pitanju i znajući njegove ambicije, on će gotovo sigurno dati sve od sebe da prekine dominaciju Nadala u Parizu i odbrani titulu sa Vimbldona osvojenu 2019. godine (prošle godine Vimbldon nije održan).

Takođe, treba imati na umu da su ove godine i Olimpijske igre na programu od 23. jula do 8. avgusta. Olimpijsko zlato nedostaje Đokoviću u prebogatoj kolekciji i velika mu je želja da se napokon okiti najsjajnijim odličjem. Igranje za državu je Novaku uvek bio motiv više i učiniće sve da obraduje svoje narod.

Pomeranje Rolan Garosa bi moglo da utiče na Novaka da zaigra na Mastersu u Madridu, jer bi sezona šljake bila duža nego inače i imao bi više vremena za odmor pred početak turnira u "Bulonjskoj šumi".

Jasno je da je pred nama nova turbulentna teniska sezona i da nas čeka mnogo uzbuđenja.