Federer i Đoković
AP/Sam Greene
Federer i Đoković

AP/Sam Greene

Federer i Đoković, Foto: AP/Sam Greene

Ugledni francuski portal "WeSport" odabrao je 30 najboljih sportskih momenata u 2019. godini i prema njihovim rečima ipak je teniski klasik između Novaka Đokovića i Rodžera Federera na Vimbldonu obeležio godinu za nama više nego bilo šta drugo što se desilo u sportskim okvirima.

"Zašto? Zašto je okršaj Đokovića i Federera u finalu Vimbldona, trećeg Grend slema tokom sezone, sada deo teniske legende? Odgovorićemo veoma jednostavno, zato što je to bio najiščekivaniji meč godine i preko svih očekivanja je doneo gledaocima prave teniske orgije, prvo senzacionalne, potom naizgled beskonačne i završeno je mešavinom razočaranja i divljenja", slikovito i vrlo interesantnim rečima su Francuzi objasnili svoj izbor.

Rodžer Federer - Novak Đoković

AP Ben Curtis

Rodžer Federer - Novak Đoković, Foto: AP Ben Curtis

Podsetimo, dva majstora tenisa su imali četiri sata i 57 minuta borbe, Novak je slavio sa 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3) stigavši do petog pehara na najprestižnijem turniru.

"Bio je to verovatno najzahtevniji, mentalno najteži meč u kojem sam učestvovao. Meč sa Nadalom u finalu Australijan Opena 2012. bio je fizički najteži i trajao je skoro šest sati. Ali ov je na mentalnom nivou bilo sasvim drugačije", rekao je Đoković posle pobede.

Federer je na 8:7 u petom setu servirao za svoju devetu titulu na Vimbldonu, imao je i dve meč lopte, ali je Đoković na čudesan način uspeo da ih neutrališe i preokrene susretu svoju korist.