Novak Đoković i Goran Ivanišević
EPA-EFE/PETER KLAUNZER
Novak Đoković i Goran Ivanišević

EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Novak Đoković i Goran Ivanišević, Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

* Goran Ivanišević se priključio stručnom štabu Novaka Đokovića pre početka Vimbldona

* Pre dve nedelje njegova izjava za "Njujork Tajms" iz 1993. je potresla sve medije

* On je tada izjavio: "Dali su mi da pucam iz mitraljeza, bilo ga je teško kontrolisati, ali, oh, tako je bio lep osećaj, ti meci koji izlaze. Zamišljao sam kako bi bilo lepo da neki Srbin stoji ispred mene".

Radovan Ivanišević, deda proslavljenog hrvatskog tenisera Gorana Ivaniševića, bio je četnički kapetan prve klase i načelnik štaba u Splitu za vreme Drugog svetskog rata!

On je poslao pismo generalu Dragoljubu Mihajloviću 23. oktobra 1942. godine, po nalogu četničkog vojvode Ilije Trifunovića komandanta oblasti Dalmacije, Like, Korduna i Primorja, Radovan je te 1942. godine bio četnički kapetan i načelnik štaba u Splitu! 

Goran Ivanišević

AP Photo/Adam Butler, File

Goran Ivanišević, Foto: AP Photo/Adam Butler, File

Radovan je tada obavestio Dražu da je Ilija Birčanin teško bolestan i da se svakoga dana može očekivati ono najgore.

Prenosimo pismo celosti:

Gospodine Ministre.

Moj komandant, g.vojvoda Trifunović Birčanin, čije se zdravlje iznenada pogoršalo do te mere da se svakog trenutka može očekivati ono najgore, u nemogućnosti da Vas obavesti o jednom važnom događaju koji se odigrao u toku 22. ovog meseca, naredio mi je da ja to učinim. Dozvolite mi stoga da odmah pređem na stvar.

Komandant ovdašnjeg 18. italijanskog armijskog korpusa general g.Spig zamolio je vojvodu da ga poseti kako bi izgladili nastale incidente. Vojvoda, mada teško bolestan, prihvata taj poziv i odlazi na razgovor u italijansku komandu, bez znanja i odobrenja lekara, čime je naglo pogoršao stanje svog zdravlja. Komandant je bio doneo čvrstu odluku, da im otvoreno u lice kaže sve šta misli, što je, kako ćete videti iz priloženog opisa razgovora i učinio. Uzdržao se ipak da prekine dosadašnju kolaboraciju pre nego što Vi naredite, a da bi dobio u vremenu dok dobije Vaš odgovor, on je prividno i privremeno likvidirao zategnute odnose.

Protivno savetima lekara koji su naredili apsolutan mir i izolovanost, g. vojvojda je naredio da dođem, pa mi je ležeći, slabim glasom, tako da sam ga jedva razumeo, rekao: "Obavestite Gospodina Ministra o sastanku i zamolite ga u moje ime da mi objasni, da li da prekinem ili nastavim kolaboraciju", 

S verom u Boga, za kralja i otadbžinu!

Ivanišević je napustio turnir u Londonu posle druge nedelje zbog već isplaniranih obaveza. 

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO 

Filip Krajinović bez dlake na jeziku o devojkama i ženidbi!