Rafael Nadal Novak Đoković
AP/Kin Cheung
Rafael Nadal Novak Đoković

AP/Kin Cheung

Rafael Nadal Novak Đoković, Foto: AP/Kin Cheung

Samo učešće na Australijan openu, gde će Novak Đoković braniti titulu, predstavlja ogroman izazov za tenisere, pa ne čudi što su, kad su videli pravila, brojni teniseri odlučili da otkažu dolazak u Australiju. Rigorozne mere u suzbijanju pandemije koje sprovodevlasti u Australiji nisu ublažene ni malo prema najboljim teniserima sveta koji će se od 8. februara takmičiti na prvom Grend slemu u sezoni. Svako od igrača će morati da prođe dvonedeljni karantin, koji po mnogo čemu više liči na zatvor.

Ko će osvojiti pehar u Melburnu?

 

Poseban problem je nastao jer su organizatori Australijan opena odlučili da nekoliko najboljih tenisera, među kojima su Novak Đoković, Rafael Nadal, Dominik Tim, Serena Vilijams i Simona Halep, smesti u Adelaidu, gradu koji je udaljen 730 kilometara od Melburna. Svi ostali igrači će biti smešteni u Melburnu. Sam smeštaj nije toliki problem po najbolje igrače. Novak i društvo će boraviti u hotelu sa četiri zvezdice u centru grada koji se nalazi u državi Južna Australija, za razliku od Melburna koji je u državi Viktorija.

Međutim, Novak i članovi njegovog tima moći će da borave van hotela najviše pet sati. Svaki prekršaj ovog pravila bilo kog člana tima skupo će koštati Đokovića. Prva kazna je novčana u visini 19.000 dolara, a zatim slede kazne kao što su diskvalifikacija sa turnira, zatvor, pa čak i proterivanje iz Australije. Balon u Adelaidu, u kome će treirati teniseri, ima kapacitet za najviše 50 osoba. Svi oni će u petak 29. januara prisustvovati jednoj izložbi, a zatim se uputiti u Melburn.

Pošto svaka država u Australiji ima posebne propise vezane za korona virus nije nemoguće da se u slučaju pogoršanja stanja donesu rigoroznije mere, a onda bi organizatori Australijan opena bili u ozbiljnom problemu. U praksi, može da se desi da država Viktorija pooštri uslove za ulazak na njenu teritoriju što bi predstavljalo problem za igrače koji se nalaze u Adelaidu. Ova odluka organizatora iriirala je većinu igrača koji će biti smešteni u Melburnu. Organizator je saopštio da očekuje veliki gubitak od turnira. Prema nekim procenama Teniski savez Australije je spremio 80 miliona dolara za organizaciju, a troškovi bi mogli da narastu do 120 miliona.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Ris

13.01.2021 20:51

Sve je poremećeno. Nikad više neće biti kao sto je bilo. I ono malo slobode što smo imali i to je otišlo dodjavola. Zamislite, u bliskoj budućnosti, koliko dokumenata i dozvola će trebati da otputuješ negde van. A koliko će tek da košta?