Rafael Nadal
EPA/Ricardo Antimiani
Rafael Nadal

EPA/Ricardo Antimiani

Rafael Nadal, Foto: EPA/Ricardo Antimiani

Rafael Nadal Parera rođen je u Manakoru na Balearima. Kao i manje-više sva deca mali Rafa je, uz tenis, trčao i za fudbalskom loptom, ali sa 12 godina od oca je dobio ultimatum: reket ili kopačke. Odabrao je svoju prvu ljubav. Reket je sa tri godine, iako je dešnjak, uzeo u - levu ruku.

Tako je umesto njega odlučio njegov stric Toni, koji brigu o njegovoj karijeri vodi od najranijih dana. Nadal je, kao i većina dece, počeo da igra tenis sa obe ruke, a Toni je brzo uvideo beneficije koje poseduju levoruki teniseri. Toni je često bio brutalan prema Rafi, na treninzima ga je terao do krajnjih granica, ali Nadal priznaje da bi bez njega bio niko i ništa. Znao je Toni da viče na njega, nazivao ga je maminim sinom, čak ga je i gađao brzim loptama, ne da ga pogodi, već da ga zastraši i izvuče najbolje iz njega.

Jednom je, sa samo sedam godina, Rafa igrao neki dečiji turnir. Zaboravio je da ponese vodu od kuće. Ni tu Toni nije smekšao:

Rafael Nadal

EPA/Ricardo Antimiani

Rafael Nadal, Foto: EPA/Ricardo Antimiani

- Mogao je da mi kupi vodu, ali nije. "Tako da se naučim odgovornosti", rekao je - priseća se Rafa u svojoj autobiografiji. Tako je očvrsnuo i postao mašina koja melje sve što se kreće.

Kada je imao 18 godina počela je njegova vladavina na najsporijoj podlozi. 2005. ostvario je rekordne 24 pobede na zemlji kao tinejdžer. Na svoj prvi Rolan Garos došao je kao peti teniser sveta, a na 19. rođendan u polufinalu je pobedio Rodžera Federera, sa kojim će kasnije razviti najveći rivalitet u istoriji tenisa. Uzeo je titulu i započeo niz koji će trajati sve do 2014., izgubivši titulu samo 2009., kada ga je u četvrtom kolu šokirao Šveđanin Robin Soderling.

Ako mu na zemlji niko nije mogao ništa, na drugim podlogama to još nije bio slučaj. Najbolnija su bila dva uzastopna poraza u Vimbldonu od Federera, a poslednji u pet setova bio je grozan po Španca:

- Lio sam suze u svlačionici pola sata nakon meča. Suze razočaranja i krivice. Godinu dana kasnije bio sam spreman na sve - rekao je Rafa. Na Vimbldonu 2008. sve se promenilo:

Rafael Nadal

EPA/Ricardo Antimiani

Rafael Nadal, Foto: EPA/Ricardo Antimiani

- Već sam igrao meč u glavi. Da se smirim, kuvao sam, kao i uvek za vreme Vimbldona. To veče na jelovniku bila je testenina sa škampima. Do jedan iza ponoći sam kartao, a zaspao sam tek oko četiri ujutro. Već u devet sam bio na nogama. Bilo bi bolje da sam više spavao, ali bio sam pun energije kao nikada do tad.

U petom setu srušio se na vimbldonsku travu. Suze radosnice napokon su zamenile one frustrirajuće. Sve blokade, svi upitnici i unutarnje sumnje nestale su iz njegove glave. Dobio je svoj najveći meč u životu. Nakon olimpijskog zlata, sledeće sezone osvojio je Australiju, a godinu nakon kompletirao je "Zlatni Slem" osvojivši i US Open. Postao je planetarna zvezda.

Čak ga je i kolumbijska pevačica Šakira unajmila za ulogu u svom spotu za pesmu "Gypsy". Iako je na prvi pogled tako delovalo, među njima se strasti nisu rasplamsale. Šakira je sreću pronašla u Barseloninom štoperu Žeraru Pikeu, a Rafa, žestoki navijač Real Madrida, je nakon 14 godina veze oženio Mariju Francisku Pereljo.

Jedna stvar koja je, barem u početku, dok se još nisu navikli, izluđivala njegove protivnike više od nenadmašne rotacije na njegovom forhendu su Nadalovi rituali. Ovo je samo deo od onoga što jednostavno mora da uradi: Po izlasku na teren staje isključivo desnom nogom, reket drži u levoj ruci. Stolice i peškiri moraju da budu ravni, flaše dijagonalno poređane u odnosu na teren. Nakon bacanja novčića uvek opali sprint na osnovnu liniju.

Nadal je morao da prebrodi i tešku depresiju zbog rastave svojih roditelja. Izgubio je potreban mir, sustigle su ga povrede, koje su bile posledica lošeg mentalnog stanja, kao i nagomilanog brutalnog treninga kojim se dnevno podvrgavao. Ipak, sve je to uspeo da prebrodi i vrati se na stare staze pobeđivanja.

Rafael Nadal

EPA/Ricardo Antimiani

Rafael Nadal, Foto: EPA/Ricardo Antimiani

Brojka osvojenih Rolan Garosa popela se na 12. I danas, sa 34 na leđima, ponovno vlada svojim najdražim terenom, a na lestvici je ispred njega samo Đoković. Samo dva mesta ispod je neuništivi Federer koji i dalje traje.

PROČITAJTE JOŠ: