Nadal i Đoković
AP Photo/Aaron Favila
Novak Đoković i Rafael Nadal

Tanjug/AP, Kin Cheung

Novak Đoković i Rafael Nadal, Foto: Tanjug/AP, Kin Cheung

Novak Đoković će pokušati da se vrati na prvo mesto ATP liste, na završnom Mastersu (dvorana, 9.000.000 dolara) koji se odvija od 10. do 17. novembra u Londonu!

PROČITAJTE JOŠ:

To uopšte neće biti lak zadatak za Đokovića pošto će morati da osvoji 650 bodova da bi pretekao Rafaela Nadala koji se pre tri dana vratio na prvo mesto ATP liste posle godinu dana pauze!

Ono što ide na ruku Novaku je lakši žreb u odnosu na Nadala! 
Đoković nije izgubio od Rodžera Federera ČAK četri godine, Austrijanac Dominik Tim nijednom nije pobedio Novaka van šljake, dok Italijan Mateo Beretini ne bi trebalo da bude prevelik problem za petostrukog osvajača ovog trofeja!

Nadalu predstoji mnogo teži zadatak! U njegovoj grupi su Danil Medvedev, Stefanos Cicipas i Aleksandar Zverev, iako protiv sve trojice ima ubedljiviji međusobni skor -

2:0 protiv Danila, 4:1 protiv Stefanosa i 5:0 protiv Aleksandra - nijednom ih nije pobedio u uslovima kakvi su tokom mečeva u Londonu! Nadal je jedan od najboljih tenisera u istoriji i kad bi ste morali da izdvojite neku njegovu slabost to bi definitvno bile brze podloge u dvorani!

Od 84 osvojenih trofeja u karijeri, samo jedna je na ovakvoj podlozi, zato ne čudi podatak da mu je baš ovaj Masters jedini veliki trofej koji nikada nije osvojio.

Uz to kada pridodate da u London dolazi sa povredom, velike su šanse da grupu ne završi sa maksimalnim rezultatom, a to je veoma bitno za trku!

ĐOKOVIĆ - NADAL

Trenutno stanje na ATP listi:                                                                       8.945 - 9.585

Jedna pobeda u grupi:                                                                                 9.145 - 9.785

Dve pobede u grupi:                                                                                    9.345 - 9.985

Tri pobede u grupi:                                                                                      9.545 - 10.185

Finale sa jednom pobedom:                                                                        9.545 - 10.185

Finale sa dve pobede:                                                                                  9.745 - 10.385

Finale sa tri pobede:                                                                                    9.945 - 10.585

Titula sa jednom pobedom:                                                                        10.045 - 10.685

Titula sa dve pobede:                                                                                  10.245 - 10.885

Titula sa tri pobede:                                                                                    10.445 - 11.085

Teniser sme da izgubi utakmice u grupi i da osvoji trofej! Ovo su svi mogući ishodi i kombinacije sa jednom, dve i tri pobede u grupi! 

Stižemo do zaključka da ukoliko Nadal izgubi jedan meč u grupi, Đoković dobija ogromnu šansu da se vrati na prvo mesto, čak i ukoliko se nađu u finalu!

Đoković je četri puta trijumfovao u Londonu na ovom turniru, ovo uslovi su idealni za njega pa se sa razlogom nadamo da će zabeležiti sve tri pobede!

Sasvim je realna mogućnost da Nadal izgubi taj jedan meč, što znači da sva kontrola ide u Novakove ruke, isto tako je realno da se sastanu u polufinalu, a istorija je na Đokovićevoj strani!

Poslednji put Novak je izgubio od Rafe van šljake u finalu US Opena 2013- godine, a u direktnim duelima vodi sa 19:7 na tvrdim podlogama, od svih potencijalnih kandidata za polufinale, Nole ima najbolji skor upravo sa Nadalom!

Nadalu je dovoljno finale sa tri pobede da završi godinu na prvom mestu, a ukoliko se ne sastanu dvojica najboljih tenisera u finalu Đoković bi mogao da ima velike probleme  sa ostalim članovima grupe „Andre Agasi“!

Šta to znači? "Nova generacija" je nekoliko puta uzela meru Đokoviću na turnirima koji se igraj tri seta, od Medvedeva je izgubio poslednja dva meča, Cicipas ga je nedavno savladao u Šangaju, a Zverev baš u Londonu u borbi za titulu pre 12 meseci.

Možda za kraj budemo dobili poslasticu za sjajnu sezonu, Nadal - Đoković za trofej ali i za prvo mesto na svetu! Uslov je da se obojica plasiraju u finale,Novak sa maksimalnim skorom, a Rafa sa jednim porazom!

BONUS VIDEO

Ljubiša Tumbaković ekskluzivno za ALO! o sukobu sa Lukom Jovićem!