Federer misli o Nadalu i Đokoviću
Tanjug Ng Han Guan
Rodžer Federer

AP Joe Toth

Rodžer Federer, Foto: AP Joe Toth

Federer kaže da to neće učiniti samo Rafael Nadal (19) i Novak Đoković (16) njegovi najbliži pratioci, već neko i od nove generacije: 

"S obzirom kako se stvari kreću, očigledno je da će Rafa i Novak osvojiti više, jer su toliko dobri. Na kraju prošle sezone su pokazali da imaju još toga da ponude! To će se dogoditi, neizbežno je. Možda kasnije neće biti tako teško jer će igrači videti šta smo mi uradili. Nisu videli da to može da uradi samo jedan čovek na svakih 30 godina. Videli su kako to rade trojica, u kratkom periodu, odmah posle "Pistola" (Samprasa). Mislim da će igrači više verovati u sebe".

Svoj prvi Grend slem osvojio je davne 2003. na Vimbldonu, upravo na tom takmičenju ima rekordnih osam titula, šest puta je je slavio na Australijan openu, pet puta na US openu i jednom na Rolan Garosu.

"Ja nisam očekivao da osvojim ovoliko Grend slem turnira. Nadao sam se možda jednom, iskreno, na počeku karijere. Kada sam igrao protiv Novaka pomislio sam: 'On je dobar, možda bi mogao da osvoji GS. Rafa će verovatno da osvojio RG. Možda jednom ili nekoliko puta'. Ali ne misliš da će to biti 12 puta, niti da će biti serije bez poraza na betonu ili šljaci od devet meseci. Takve stvari se vremenom grade. Teško je reći, ali tu je grupa momaka za koje mislim da će osvojiti bar četiri ili pet Grend slemova, što može da dovede do 15".

Sampras i Đoković

(AP Photo/Mark J. Terrill)

Sampras i Đoković, Foto: (AP Photo/Mark J. Terrill)

Njemu je bilo nezamislivo da je neko mogao da nadmaši Pita Samprasa koji ima 14 Grend slemova, Amerikančev rekord je upravo oborio Švajcarac:

"Naravno da te briga, donekle, to je normalno. Ja sam se toliko ugledao na njega (Samprasa) da mi je ponekad bilo neprijatno kad sam obarao njegove rekorde. To nije nešto što sam ikad želeo. Jednostavno se dogodilo da bude tako. Znao sam da je to veliki trenutak u našem sportu. Takvi se trenuci pamte. Sada ako neko drugi prestigne mene, to je valjda OK, jer je to suština sporta. Sve je u brojevima, mnogo toga je u rekordima. Ali ja sam imao svoje trenutke i uvek sam govorio, sve što dođe posle 15. GS je bonus. A posebno posle povrede kolena (2016) je sve što je dolazilo bilo još veći bonus. Nadao sam se novom Slemu, a osvojio sam još tri. Neverovatna tri".

Ističe da je vreme na strani Nadala i Đokovića i da mogu da ga prestignu:

"Iskreno, mislim da će biti vrlo uzbudljivo videti koliko dugo će moći još da igraju. Koliko će još moći da pobeđuju? Možda ih čekaju neverovatne godine. To je moje mišljenje. Ovo je zlatna era tenisa, bez sumnje".

Novak Đoković -  Rally For Relief

EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

Novak Đoković - Rally For Relief , Foto: EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

Pohvalio je i "novu generaciju" za koju smatra da će uskoro da iznenadi:

Federer će u prvom kolu AO igrati protiv Amerikanca Stiva Džonsona. Prvi Grend slem sezone počinje u ponedeljak ujutru po našem vremenu.