Rodžer Federer
EPA/Samer F Rejjal
Rodžer Federer

EPA/Samer F Rejjal

Rodžer Federer, Foto: EPA/Samer F Rejjal

Nije ovo više pad, ovo je strmoglav! Čak ni nova ATP pravila, za koja su mnogi rekli da su napravljena da mu pomognu, nisu mogla da spasu Rodžera Federera novog pada na ATP listi. Federer će, naime, i pored zadržavanja bodova, sa sedme pozicije pasti na osmu na ATP listi koja će izaći u ponedeljak. Preskočiće ga fenomenalni Andrej Rubljov, koji se za to pobrinuo plasmanom u finale mastersa u Monte Karlu. Ovakva završnica tog turnira iz serije 1000 bila je presudna za pomenutu promenu na ATP listi, pa sad ni nova pravila Asocijacije teniskih profesionalaca nisu mogla da spasu Federera.

Da li će Federer osvojiti još neku titulu do kraja karijere?

 

Podsetimo, po novim odlukama ATP-a, više ne važi ono prvobitno "pandemijsko pravilo" da igrač koji ne nastupi na nekom turniru zadržava prošlogodišnje bodove, a ako prošle godine nije igrao ili turnira nije bilo - briše mu se učinak s tog turnira iz 2019. (što se računalo do sredine marta), već je na snagu stupio propis po kome za turnire koji nisu održani 2020. godine, te za one koji su održani od 4. marta do 5. avgusta sada već davne 2019. godine - važi sledeći "obračun bodova": Ukoliko neko sad zaigra na takvom, prošle sezone otkazanom turniru i nadmaši učinak iz 2019. - računaće mu se novi bodovi, ali ako ne nadmaši, ili ne zaigra (kao Federer u ovom sučaju) - ne gubi uopšte bodove iz 2019, što bi bilo normalno i logično, već - zadržava polovinu.

Pošto je Švajcarac odlučio da ne nastupi na mastersu u Majamiju, koji prošle godine nije održan, a 2019. je tamo bio šampion, da nisu stupila na snagu ova nova pravila - on bi izgubio 1000 bodova minule sedmice. Ali, zahvaljujući novim propisima, izgubio je samo 500. Novi propis mu je "uštedeo" 500 ATP bodova, no sada ga nije spasao - jer Federer nije ni igrao Monte Karlo 2019. (prošle sezone iz pandemijskih razloga turnir nije održan) pa je Rubljov novim bodovima "protutnjao" pored Švajcarca, koji je tako ostao iza njega, od ponedeljka i zvanično osmi na listi. A deluje da pad neće stati...

Komentari (2)

beba

18.04.2021 09:37

On je samoziv i sebican covek. Sve sto je pokazao od svoje licnosti je dobro odradjen marketing.

Gazda Jezda

18.04.2021 16:52

Bre begajte, brutalno osramoćen sad je sedmi ili 8 ATP listi. Koji dripci ste