Novak Đoković
ALO!/Marko Metlaš
Novak Đoković

ALO!/Marko Metlaš

Novak Đoković, Foto: ALO!/Marko Metlaš

Zaključno sa 20. aprilom neće se održati turniri u Indijan Velsu, Majamiju, Hjustonu, Marakešu, Monte Karlu, Barseloni i Budimpešti.

Odluka od suspenziji je doneta usled objavljivanja globalne pandemije korona virusa od strane Svetske zdravstvene organizacije i zabrane putovanja u SAD od 30 dana za strane državljane iz 26 evropskih država.

ATP će pomno pratiti stanje, savetovati stručnjake iz medicine, saobraćaja i lokalne vlasti pojedinih turnira da li će se steći uslovi za održavanje nekih od odloženih turnira.

Andrea Gaudenci, predsedavajući ATP-a, rekao je:

"Ovo nije olako doneta odluka i predstavlja veliki gubitak za naše turnire, igrače i navijače širom sveta. Međutim, verujemo da je ovo odgovorna akcija potrebna u ovom trenutku u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti naših igrača, osoblja, šire teniske zajednice i opšteg javnog zdravlja u smislu ove globalne pandemije. Priroda našeg sporta i međunarodnih putovanja širom sveta predstavlja značajne rizike i izazove u današnjim okolnostima, kao i sve restriktivnije direktive koje izdaju lokalne vlasti. Mi to svakodnevno pratimo i radujemo se nastavku turneje kada se situacija poboljša. U međuvremenu, naše misli i lepe želje idu svima onima koji su bili pogođeni virusom".

Obustava ATP događaja odvija se sa trenutnim efektom, što znači da ovonedeljni ATP čelendžeri u Kazahstanu i u Južnoj Africi nisu u mogućnosti da budu završeni.

ATP pažljivo pregledava širok uticaj situacije na ATP bodove, a sve odluke biće objavljene u dogledno vreme. Pored toga, uz punu saradnju sa ITF-om, ATP rang lista neće biti dostupna ni na jednom ITF turniru na Svetskom teniskom turniru tokom perioda suspenzije.