Monika Seleš
youtube/ World Of Tennis
Monika Seleš

youtube/ World Of Tennis

Monika Seleš, Foto: youtube/ World Of Tennis

Nedugo nakon njegove smrti 1990. godine, teniski modni dizajner, istoričar, autor i čovek koji je mogao da namiriše zvezde, Ted Tinling je ovako govorio o Monici Seleš:

"Monika Seleš je najelektrisanija stvar koja se dogodila tenisu još od Suzan Lenglen (~1920. godine), ona osvetli teren i može da udari lopticu jače nego što sam ikada to video" 

Prva koja je osetila mog Monike je Martina Navratilova koja je bila "pregažena" sa 6-1, 6-1!

Ona je sama istakla da ju je "pregazio kamion", a mesec dana kasnije postala je najmlađa pobednica u istoriji Rolan Garosa, pobedila je Stef Grafi sa 7-6, 6-4!

Nemica je bila neprikosnovena na tom turniru, osvojila je devet od prethodnih deset turnira.

Ipak, Seleš je bila veoma hrabra, nije se uplašila, vraćala je njene servise sa lakoćom, kvalitet njenih udaraca sa zemlje je pribijao Nemicu!

Pobeđivanje joj je postala prirodna stvar, od 1991.-1993. Monika je osvojila sedam od osam Grend slemova, a imala je zastrašujuć rekord od 55-1, dospela je do 33 od 34 finala!

Dogodio se jedan od najvećih, ako ne i najveći šok u istoriji sporta, 19-godišnju Moniku je ubo u leđa navijač Grafove dok su igrale u njenoj zemlji!

"Nikad nije bila isti igrač ponovo. Kako je mogla kada je bila van terena više od dve godine. Njen povratak na teren je delovao kao da se vraća na mesto zločina" - piše novinar engleskog "Guardian-a" Šon Ingl.

Seleš je i sama priznala 2009. godine da joj nije bilo lako:

"Odrasla sam na teniskim terenima, tamo sam se osećala najbezbednije, a tog dana mi je sve oduzeto. Moja nevinost, moja pozicija, primanja, sponzorstva, sve je bilo ukinuto"

Njena najveća borba nije bila više preko mrežice, depresija ju je udarila veoma jako, dijagnostikovan joj je post traumatski stresni poremećaj, a povrh svega toga, njen otac koji ju je gledao kako udara lopticu u parku dok je bila dete, sa sve mrežicom koja je bila zakačena na kolima, je dobio rak!

PREDLAŽEMO:

Ona je u svojoj biografiji otkrila kako je krenula da se goji zbog pritiska, jela je sladolede, čips i kolačiće, a to joj je napravilo veliki problem na povratku 1995. godine!

Njena klasa je i dalje bila prisutna, 1996. godine je osvojila svoj poslednji Grend slem, Australijan open!

2000. godine je osvojila bronzanu Olimpijsku medalju, ali je bilo primetnu da to nije ona stara Monka!

Da su se točkići istorije na drugu stranu, verovatno bi sada pričali o Seleš kao najboljoj teniserki svih vremena.

Statistički je najbolja tinejdžerka u istoriji, osvojila je neverovatnih 8 Grend slemova pre nego što je napunila 19 godina.

Da bi ste bolje shvatili koliko je to veliki uspeh, njena najveća rivala, Grafova je osvojila svega 6 trofeja i to kada je napunila 20 godina, Margaret Kurt je imala 4, a Serena i Venus Vilijams samo jednu!

Monika Seleš

shutterstock

Monika Seleš, Foto: shutterstock

Postavlja se pitanje ko bi mogao da zaustavi Moniku, verovatno niko, Serena i Venus su počele da osvajaju trofeje tek na početku novog milenijuma, a Grafova je u periodu od 1990-1993 godine izgubila 4 puta od Monike u 7 duela.

Monika je svoju karijeru završila kao osma na listi po broju Grend slemova, a Martina Navratilova veruje da bi priča bila drugačija:

"Razgovarali bi o Monici kao osvajačici najvećeg broja Grend slemova. Taj čovek je promenio tok tenisa, bez ikakve sumnje!"

Novinar "Guardiana" za kraj ističe:

"Teško je raspravljati o tome. Na njenom vrhuncu, Monika je imala dinamite na žicama svog reketa, a led joj je tekao venama, ona je bez ikakve sumnje originalna teniska kraljica i ratnica!"

PROČITAJTE JOŠ: