Stefanos Cicipas
Profimedia
Stefanos Cicipas

Profimedia

Stefanos Cicipas, Foto: Profimedia

 

Kada se u teniskom svetu pojavio Stefanos Cicipas iz Grčke, momentalno je pobrao mnoge simpatije. Iz dana u dan rastao je broj njegovih navijača u celom svetu što zbog njega kao pojave, što zbog načina njegove igre. Veoma brz igrač, sa raznovrsnim udarcima, reklo bi se - baš onakav kakvog je svet očekivao od igrača mlađe generacije i možda baš taj koji će pomrsiti račune trojici i dalje neprikosnovenih tenisera.

Tečno govori tri jezika

Stefanos Cicipas rođen je u Grčkoj. Otac mu je Grk Apostolos, a majka Ruskinja Julija Salnikova, koji su mu bili i prvi teniski treneri. Tečno govori tri svetska jezika, grčki, ruski i engleski, jer je kao dete išao u školu na engleskom jeziku.

Osvojio je turnir „Nekst gen” na kraju 2018. i tako sebi trasirao put ka velikim pobedama. To mu je definitivno dalo krila da u 2019. uđe bez straha i respekta protiv svakog tenisera. I uspeo je. Popeo se na peto mesto ATP liste i u istoj godini pobedio trojicu najvećih na svetu - Đokovića, Nadala i Federera. 

Cicipas je ove godine stigao do polufinala Australijan opena i do završnog mastersa u Londonu, a u ekskluzivnom razgovoru za „Sport plus“ otkriva planove za naredni period i kako je to bilo igrati protiv najboljih od najboljih.

Stefanos Cicipas i Novak Đoković

Profimedia

Stefanos Cicipas i Novak Đoković, Foto: Profimedia

 

* Ove godine zabeležio si pobede protiv trojice najboljih svetskih igrača. Koliko je to uticalo na tvoje samopouzdanje?

- Naravno da je uticalo na mene, mnogo mi je pomoglo. Definitivno je podiglo mene kao igrača, ali i moj dosadašnji status. Dalo mi je snagu, ali i iskustvo za naredni period. Pobedio sam trojicu najboljih na svetu svih vremena u istoj godini, nisam siguran da možeš poželeti veće pobede od tih. Postoji taj pozitivni psihološki efekat posle tako velikih pobeda i zaista sam zahvalan i zadovoljan zbog odličnih igara ove godine, ali da nisam neke ranije mečeve pobeđivao ne bih ni došao do njih.

Deda pobedio Jugoslaviju u finalu OI

Stefanos nikada nije upoznao dedu s majčine strane. Reč je o čuvenom ruskom fudbaleru Sergeju Salnikovu. Igračku karijeru proveo je u Spartaku iz Moskve, Zenitu i Dinamu. Odigrao je 20 mečeva za seniorsku reprezentaciju SSSR-a na kojima se 11 puta upisao u listu strelaca. Osvojio je zlato na Letnjim olimpijskim igrama 1956. (rival mu je bila reprezentacija SFRJ, a rezultat 1:0 za Sovjete), a bio je i u timu koji se nadmetao na Svetskom prvenstvu 1958, kad je stigao do četvrtfinala.

* Koja je od tih pobeda bila najteža?

- To je definitivno nad Nadalom u Madridu. Zaista sam prošao kroz pakao da bih pobedio. Ali nisam dosad igrao toliko protiv njih, pa i nisam znao šta da očekujem.

* A koja je za tebe najlakša pobeda?

- Ne znam baš da li bih mogao da kažem za neku da je najlakša, ali najjednostavnija za mene je bila protiv Đokovića u Šangaju, možda zato što je to bio najkraći meč. Sve se odlučivalo u dva-tri poena, ali to me ne zavarava. Posebno ne protiv Đokovića, pošto svi znaju kako on može da odigra i koliko visoke granice može da postavi. Na vrhu je toliko godina i moram biti posebno pažljiv u igri protiv njega. Ali, protiv sve trojice mečevi su bili vrlo iscrpljujući. Sada znam kako da se postavim u budućnosti i šta mogu da očekujem jer to je najbolji tenis u kojem možete da učestvujete.

Umalo se udavio na

Kritu Stefanos umalo nije izgubio život na Kritu. Dok je učestvovao na jednom fjučersu, Cicipas je odlučio da slobodan dan provede u plivanju. Jaka struja ga je odnela daleko od obale, talasi su odjednom postali veliki, pa je Stefanos počeo da se davi. Na svu sreću, njegov otac je primetio šta se dešava i odmah je uskočio u vodu, spasavši život sinu. Zbog ovog događaja Stefnos tvrdi da nema razloga da se plaši bilo čega na teniskom terenu.

* Kakvi su planovi za sledeću sezonu? Možda osvajanje grend slema?

- To je sigurno na vrhu mojih želja i definitivno moj prioritet. Želim da osvojim grend slem, naravno, ko to ne želi? Ali dugačak je put do titule na tim turnirima. Dve nedelje moraš biti potpuno koncentrisan svake sekunde, igraš iscrpljujuće mečeve na tri dobijena seta, a svaki je teži od prethodnog. Moraš biti maksimalno fokusiran jer grend slem ne trpi nikakva s*anja. Izvinite na izrazu, ali zaista je tako. Takmičenje na tim turnirima je ozbiljan posao. Zato želim da nateram sebe da verujem da mogu i da se nateram da idem preko svojih mogućnosti da bih uspeo, i to ne samo zbog sebe ili svoje porodice nego i zbog svoje zemlje - objasnio je teniser za koga svi tvrde da je momak koji će postati u nekom trenutku najbolji igrač na svetu.

Bonus video: Aleksandar Lutovac: Ostvario sam dečački san, možemo još mnogo da postignemo