Džejms Blejk
youtube/Wall Street Journal
Džejms Blejk

(Catherine Avalone/New Haven Reg

Džejms Blejk, Foto: (Catherine Avalone/New Haven Reg

Nekadašnji američki teniser, Džejms Blejk je sramno ponižen pre pet godina u Njujorku.

Igrao je na turniru US Open, a posle meča je stajao ispred hotela u Menhetnu kada je na njega naleteo policajac:

"Mislio sam da neko trči ka meni zato što je moj fan, mislio sam da će reći: 'Hej gledao sam kako igraš, bio sam na tom meču'. U tom trenutku sam se smejao spuštenih ruku"- prisetio se Blejk skandalozne scene.

Ovaj Amerikanac je greškom identifikovan kao počinioc teške prevare kreditne kartice, policajac koji je bio u civilnom odelu ga je uhvatio za ruku, oborio ga i pritiskao mu glavu o pod.

Nešto slično kao kod smrti Džordža Flojda, teniser se dotakao i toga:

"Otišao sam u krevet veoma tužan zato što se ovo ponavlja. Probudio sam se u toku noći, nisam mogao da zaustavim svoje misli koje su trčale, mislio sam o tom događaju, potom i o 2015. godini. Tužan sam zbog načina na koji radi policija, ta brutalnost je usmerena ka crnoj zajednici" - istakao je nekada četvrti teniser sveta!

Greška i ispad ovog policajca su ga koštali značke, ali samo na pet dana: "Mislim da neko kao on ne bi trebalo da ima značku. Voleo bih da promenim ovaj događaj, ali će ostati celog mog života. Mislim da ću biti nervozniji kad se budem sreo opet sa policijom!" 

Novak Đoković je tri puta igrao sa ovim američkim teniserom i svaki put je pobedio, najvažniji njihov duel je bio na Olimpijskim igrama kada ga je Novak pobedio u borbi za bronzanu medalju!