Novak Đoković
Instagram/djokernole
Novak Đoković, Foto: Instagram/djokernole

Najbolji teniser sveta Novak Đoković jedan je od producenata u novom dokumentarnom filmu "Oni koje menjaju stvari" (The Game Changers).

Pored njega, producentski tim čine režiser Džejms Kameron, bodibilder, glumac i političar Arlond Švarceneger, devetostruka NBA olstar zvezda Kris Pol, petostruki prvak Formule jedan Luis Hamilton i legenda akcionih filmova Džeki Čen. Film, koji je režirao Oskarovac Luis (Luj) Psihojos, govori o eksploziji ishrane zasnovane na povrću u profesionalnom sportu.

PROČITAJTE JOŠ:

Film, koji je premijerno prikazan pre mesec dana, postao je najprodavaniji dokumentarni film svih vremena na Eplovoj platformi, a od 16. oktobra se pojavio na Netflixu i može da se gleda u Evropi i Srbiji.

Tema dokumentarca je ishrana na bazi biljaka, bez mesa, a kako mnogi misle da je meso jedini izvor proteina, u filmu stručnjaci i vrhunski sportisti pričaju o svom iskustvu veganske isharane koja podrazumeva konzumiranje isključivo biljne hrane. Sportisti koji se hrane na ovakav način, proteine uzimaju isključivo iz biljaka, a takva ishrana im donosi čak 35 posto bolje rezultate u odnosu na druge sportiste.

Arnold Švarceneger u trejleru upozorava da "ne mora da znači da si pravi muškarac ako jedeš meso", kao što se nameće u reklamama, već da je to samo marketing.

"Ovaj film je veoma inspirativan za mene kako privatno, tako i poslovno. Ponosan sam što sam deo ovog tima", napisao je Đoković na svom Tviter profilu nakon što je izašao trejler za dokumentarni film.

Inače, Novak je često govorio o svom načinu ishrane i nailazio na kritike kako bi "trebalo da jede meso", prvenstveno zbog činjenice da je profesionalni sportista. Ipak, on savete nije poslušao, a njegovi rezultati na teniskom terenu su jasan znak da ovim načinom ishrane izvlači svoj maksimum.

Baš kao i ostali sportisti koji su se pojavili u novom ostvarenju, a kojima je veganska ishrana pomogla da ostvare vrhunske rezultate i Novakova ishrana bazira se na unosu proteina iz biljaka. Sportisti koji se sada ovako hrane tvrde da imaju više energije, a iako su u početku postojali određeni strahovi, osećaju se kao "mašine".

Film prati priču bivšeg ultimat fajtera Džejmsa Vilksa, trenera specijalnih jedinica i pobednika takmičenja "Ultimat fajter", koji putuje svetom kako bi otkrio tajne o mesu, proteinima i snazi. On intervjuiše poznate ličnosti iz raznih sfera života, o ishrani zasnovanoj na bazi biljaka i svim benefitima koje takav način života donosi.

Vilksovo putovanje otkriva zastarele mitove o ishrani koja ne utiče samo na zdravlje pojedinca, već i na zdravlje čitave globalne populacije.

Vilks, koji je više 15 godina podučavao specijalne jedinice tehnikama borbe, u jednom trenutku se povredio. Nije mogao da podučava šest meseci i proveo je više od 1.000 sati proučavajući načine oporavka i ishranu, kada je naišao na studiju o rimskim gladijatorima, koji su pretežno bili vegetarijanci. Pitao se kako su takvi borci mogli da budu toliko moćni, iako im se ishrana zasnivala samo na biljkama, a onda se i sam uverio u sve benefite ovakve ishrane.

Film je već u velikoj meri uticao na percepciju ljudi o zdravstvenim prednostima veganske ishrane, a mnogi su, nakon što su pogledali film, izjavili da prelaze na vegansku ishranu.

"Iskreno, film "Oni koji menjaju stvari" je NEVEROVATAN i savetujem svima koji su zainteresovani za veganstvo da ga pogledaju, naročito sportisti", napisao je jedan od impresioniranih gledalaca na Tviteru.

Takođe su se i lekari uverili u delotvornost filma, jer su zaposleni u bolnicama zatražili kopije filma kako bi pacijentima na primeru pokazali da uravnotežena ishrana na bazi biljaka može biti korisna za naše zdravlje.

Otkako je Novak uradio jednu stvar, nisu to mogli da podnesu! "Uzela sam krst i molila se Bogu..."

AUTOR: B92/S.M. DATUM I VREME: 17.10.2019. 11:37 "Ne znam, i ja patim zbog toga..." Dijana o Novaku Đokoviću, Foto: Youtube printscreen Majka Novaka Đokovića, Dijana, dala je intervju za "GQ Indija" u kojem je, između ostalog, pričala i o vimbldonskom finalu i odnosu navijača prema njenom sinu.

Među brojnim sportistima pojavili su se i olimpijci, najbolji među najboljima u svojim kategorijama, pobednici na raznim takmičenjima. Posebno interesantna je izjava nemačkog strongmena i bivšeg bodibildera Patrika Babumejna koji je na pitanje kako je jak kao vo, a ne jede meso, odgovorio:

"Da li ste ikada videli vola da jede meso?"

BONUS VIDEO:

Aleksandar Kolarov posle utakmice Srbije i Paragvaja