Đoković Del Potro
(AP Photo/Andres Kudacki)
Đoković Del Potro

(AP Photo/Andres Kudacki)

Đoković Del Potro, Foto: (AP Photo/Andres Kudacki)

U tenisu je zagrljaj "novo" rukovanje! Ovako je započeo tekst autorka Sindi Šmerler na portalu čuvenih novina "Njujork Tajmsa"!

"Rečeno mi je da dajem najgore zagrljaje" - rekla je Osaka prošle godine nakon osvajanja US Opena kad je imala 20 godina: "Stvar je u tome što sam navikla na rukovanje. Svaki put kad neko dođe da se zagrlimo, ja se zbunim!"

Naomi osaka i Serena Vilijams

(AP Photo/Julio Cortez)

Naomi osaka i Serena Vilijams, Foto: (AP Photo/Julio Cortez)

Ali sledeće godine je postala iskusnija, u svoje naručje je uzela 15-godišnju Koko Gauf, sledeću novu senzaciju tenisa, koja je uplakana završila takmičenje na US Openu ove godine!

Ipak, najemotivnija scena je viđena na finalu US Openu 2018. godine kada je Novak Đoković savladao Huan Martin Del Potra koji se vratio iz teške povrede!

Tada je Srbin 6:3, 7:6, 6:3 a posle meča je utešio "nežnog diva" sa zagrljajem! Slika njih dvojice je obišla ceo svet, piše "Njujork Tajms"

"Mislim da je to zato što mnogo volimo jedan drugog" - rekao je Del Potro koji je propustio ovogodišnji US open zbog povrede kolena: "Imamo sjajan odnos i svaki put igramo impresivne bitke. Ljudi vole kada se dvojica igrača bore sve do poslednjeg poena. Veliki zagrljaj znači mnogo publici ali i nama!"

Nekad su u tenisu bila vremena kada su igrači pre odlaska sa terena na kraju meča jako rukovala i evenutalno uputili par komplimenata! Kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji!

"Mi se nikad nismo grlili" - rekla je Pem Šriver koja je igrala u eri Kris Evert i Martine Navratilove: "Najbliže da mi se to desi je bilo kad sam pobedila Martinu, koja je moja drugarica i dubl saigračica, 1982. godine, Pobedila sam je tri puta u 42 meča! Bilo je veliko iznenađenje što sam pobedila. Rukovale smo se, ali imali smo ruke jedna drugoj oko struka dok smo išle do sudije! To je bila velika stvar da je ta slika osvanula u "Njujork Tajmsu" sledećeg dana"

Za Đokovića, zagrljaj je postao deo njegove mentalne rutine, što je rezultat provedenog vremena sa Pepe Imazom, španskog gurua koji je specijalizovan za tehniku meditacije i dugih zagrljaja koji se zovu "Amor y Paz" (Ljubav i mir), piše "Njujork Tajms"!

Ipak, Novak je radio ovo i ranije u svojoj karijeri, kao što možete da vidite iz priloženog snimka kada je Nadal pobedio Đokovića na Olimpijskim igrama!

"Dati nekom zagrljaj na kraju meča ne čini poraz manje bolnijim, ali u tom trenutku oba igrača se osećaju malo bolje!" - prokomentarisao je psiholog Alen Foks koji je sarađivao sa sportistima više od 40 godina!