Novak Đoković
EPA-EFE/ALI HAIDER
Novak Đoković

AP/Kamran Jebreili

Novak Đoković, Foto: AP/Kamran Jebreili

Akademski slikar iz Istočnog Sarajeva, Miloš Popović je autor murala Novaka Đokovića koji je oslikan na stambenoj zgradi na Trgu Srđana Kneževića u Trnovu!

On je izjavio za Srnu da je to bio poprilično veoma težak i izazovan posao, s obzirom na to da je reč o portretu, te je imao odgovornosti da bude autentičan.

Ovaj mural visine osam metara je posvećen najboljem teniseru na svetu - Novaku Đokoviću.

"Bilo je potrebno pet dana kako bi mural bio završen. Prenos skice na zid vršio se putem takozvane mreže` kojom su se služili još i stari majstori gde su svoje male skice prenosili na stropove crkava, velika platna i tako dobijali referentne tačke" - objašnjava Popović, dodajući da su mu tokom rada pomogli studenti grafičkog dizajna Đorđe Paštar i Boris Tomić.

Inicijativu za izradu murala, kako je rekao, pokrenula je Turistička organizacija opštine Trnovo.

"Moje primarno interesovanje vezano je za druge tehnike slikarstva. Mada ovo nije prvi mural koji sam naslikao, priznajem da sam u početku mislio da je to krupan zadatak za mene. Imao sam priliku da se okušam u ovoj tehnici u prethodnom periodu kada sam oslikao mural na Jahorini, međutim, bio je manje zahtevan od ovog u Trnovu", rekao je Popović.

Popović dodaje da su prve reakcije pozitivne, ali je bilo i onih koji su smatrali da je to paradoks jer postoje i bliži motivi vezani za Trnovo.

"S obzirom na to da je Novak broj jedan u svetu sporta, to je globalna poruka. Verujem da će svi koji posete ovu malu opštinu, iskoristiti priliku da se fotografišu pored murala, te bar na kratko provedu vreme u ovom malom mestu, koje zaista poseduje bogatu turističku ponudu", zaključio je Popović.

PROČITAJTE JOŠ: