Nadal, Federer i Đoković
EPA-EFE/Madla Hartz
Nadal, Federer i Đoković

EPA-EFE/Madla Hartz

Nadal, Federer i Đoković, Foto: EPA-EFE/Madla Hartz

Kao što je to mnogima Majkl Džordan u košarci, Tom Brejdi u američkom fudbalu, Valentino Rosi u MotoGP-u, tako će i tenis imati najboljeg svih vremena.

Trka se polako privodi kraju, Federer koji je najduže u njoj je osvojio 20 Grend slemova, Nadal koji je godinu dana stariji od Novaka ima jednu titulu manje, dok je Đoković na trećem mestu sa 17 Grend slem trofeja.

Kako je danas Novak Đoković proslavio svoj 33. rođendan, mi smo hteli da se podsetimo koliko su trofeja Nadal i Federer osvojili u tim godinama, a rezultat nas je oduševio!

Sva trojica kad su napunili 33 godine su imali po 17 Grend slem trofeja, potpuno izjednačeno znači!

U muškoj konkurenciji niko im nije ravan, dok u ženskoj je nešto drugačija priča. Navratilova je do svog 33. rođendana imala 17, Evertova kao i Serena Vilijams 18, dok Stefi Graf je apsolutni rekorder sa 22 Grend slem titule, zaista impresivno.

Rodžer Federer

Tanjug/Ennio Leanza

Rodžer Federer, Foto: Tanjug/Ennio Leanza

Federer je neko ko je popularizovao tenis, čak i kad bi ga obojica Nadal i Đoković prestigli, oni ne bi imali takav uticaj na ovaj sport kakav je imao Švajcarac.

To što je popularniji ne znači da je najbolji. Moć Federera na ATP-u je došla sredinom 2000-ih godina. 

Svoj prvi Grend slem je osvojio na Vimbldonu 2003. godine, a do 2010. godine je oborio rekord Pit Samprasa od 16 Grend slem titula.

Upravo je na Vimbldonu stigao do svoje 17. Grend slema, a onda je usledila suša pet godina, tačnije do Novakove povrede.

Federer je iskoristio tu 2017. godinu i trijumfovao je na Australijan openu i Vimbldonu, da bi i naredne godine ponovio uspeh na prvom najvećem turniru u godini.

Iako je prošle sezone stigao do finala Vimbldona u kom je priredio spektakl protiv Novaka Đokovića, tada je propustio dve lopte za 21. trofej, čini se da će Švajcarac ostati na okruglih i impresivnih 20 Grend slem trofeja!

Rafael Nadal

AP/Manu Fernandez

Rafael Nadal, Foto: AP/Manu Fernandez

Možda i najveći protivnik Novaka Đokovića se prvi suprostavio Federeru! 2005. godine tada 19-godišnji Rafa stiže do prvog trofeja na Rolan Garosu, a ostalo je istorija!

Na tom takmičenju je trijumfovao 12 puta i apsolutni je rekorder po tom pitanju. Njegova dominacija na šljaci će se prepričavati godinama kad "velika trojka" završi karijeru.

Upravo je na Otvorenom prvenstvu Francuske stigao do svog 17. Grend slema!

Treba istaći da Nadal ima samo jednu osvojenu titulu na Australijan openu i dva trofeja na Vimbldona. Doduše, treba odati i prizanje da je pobedio Rodžera Federera u finalu 2009. godine na njegovom najomiljenijem turniru! Impresivnih pet trofeja je osvojio na "Artur Ešu".

Nema sumnje da je Nadal najveća prepreka Đokoviću, te da Novaku neće biti lako ma gde god igrali, Melburn, London, Pariz ili Njujork!

Svakako Špancu se do kraja karijere predviđa da osvoji još neki Rolan Garos, što mu je bio cilj ove godine, a zbog koronavirusa je nestala prilika da pretekne Federera!

Novak Đoković

AP/Kamran Jebreili

Novak Đoković, Foto: AP/Kamran Jebreili

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković je svoju poslednju, 17. Grend slem titulu, osvojio na svom najuspešnijem turniru, Australijan openu!

Čekao je Novak sve do 2008. godine na svoj prvenac u najvažnijim turnirima, a on se dogodio upravo na ovom takmičenju. Osam puta je trijumfovao u Australiji!

Đoković je dominantan i na Vimbldonu, sa pet trofeja je ozbiljno ugrozio Federerov status božanstva u Londonu, iako Švajcarac ima 8 titula sa tog takmičenja.

Novak ga je dva puta pobeđivao u finalima ovog turnira!

Srbin je kao junior obožavao šljaku, ali je dugo morao da čeka do uspeha na Rolan Garosu! Posle bolnih poraza od Nadala u polufinalu, pa potom i Vavrinke u finaluq, Đoković je konačno trijumfovao 2016. godine, tada je držao sva četiri Grend slema u svojim rukama! Treba istaći da je Đoković prošle i pretprošle sezone bio poražen od Dominik Tima u polufinalu.

Ipak, najveća boljka mora biti taj US Open, iako Novak ima tri osvojena trofeja u Njujorku, čak pet puta je poražen u finalu, a u tri navrata je stigao do polufinala.

Nema sumnje da će Đoković na svakom turniru biti favorit (Nadal na Rolan Garosu), pogotovo ako nastavi da pruža partije od početka ove godine!

Ko će završiti karijeru sa najviše osvojenih Grend slemova?