Novak 2008
Profimedia
Novak 2008

Profimedia

Novak 2008, Foto: Profimedia

Novak Đoković se u specifičnim okolnostima priprema za odbranu titule na Australijan openu. Nakon boravka u veoma strogom karantinu pokušaće da osvoji deveti pehar u Melburnu, i to 13 godina pošto je podigao prvi na „Rod Lejver areni“, ujedno i svoj prvi grend slem u karijeri. Bilo je to baš na Savindan.

Redom je te 2008. Nole srušio Benjamina Bekera, Simonea Bolelija, Sema Kverija, Lejtona Hjuita, Davida Ferera, a potom najboljeg na svetu Rodžera Federera u polufinalu, a onda i Žoa-Vilfreda Congu u finalu. Protiv Francuza je slavio u četiri seta, a sve prethodne rešio je maksimalnim rezultatom 3:0. Novak je trijumfom pre 13 godina prekinuo dominaciju Federera i Rafaela Nadala, koji su do tada trijumfovali na 11 uzastopnih grend slemova.

Novak Đoković 2008 pehar

Profimedia

Novak Đoković 2008 pehar, Foto: Profimedia

- Uvek sam verovao, nikada nisam razmišljao negativno. I uvek sam imao veliku podršku, naročito roditelja. Mislim da je moj otac uvek verovao u moj uspeh više od mene. On je moja talija - rekao je Đoković na Svetog Savu 2008. godine, posle osvajanja prvog od 17 grend slem trofeja.

Na terenu u petak pre zore

Đoković će prvi meč u novoj sezoni odigrati na egzibiciji u Adelejdu, na kojoj će nastupati sa još devet tenisera. Rival će mu biti mladi Italijan Janik Siner i taj duel biće odigran u petak u 13 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 3.30 ujutro po našem.

Na putu do prvog trofeja, ispostaviće se kasnije njegovog najuspešnijeg grend slema, najveća senzacija je bila ubedljiva pobeda nad Federerom, koji je u to vreme dominirao. Već tada stručnjacima je bilo jasno da počinje nova epoha tenisa, iako Novak nije previše „leteo“.

- Ne mislim tako, ne. Nije moguće da samo jedan turnir menja istoriju - izjavio je Srbin.
Ipak, vrlo brzo se ispostavilo da je Đoković, na sreću mnogih, bio u krivu, a čini se da je spreman da i ove godine dopiše novu stranicu.

Bonus video: