Rodžer Federer, Dijana i Novak Đoković
AP John Minchillo
Rodžer Federer - Novak Đoković

AP Ben Curtis

Rodžer Federer - Novak Đoković, Foto: AP Ben Curtis

Pretrpeo je Novak četri poraza od Federera, ali mu je svojom prvom pobedom i to u finalu ATP Mastersa serije 1000 stavio do znanja da tron ima novog pretedenta!

Ipak, te iste godine Švajcarac je posle velike borbe pobedio Novaka u finalu US Opena 2008. godine, a Federer se ozbiljno pomučio protiv tada 20-godišnjeg Đokovića!

Novak je tada kao predstavnik "nove generacije" dao delić onoga što smo dobili u sledećih 11 godina!

Njihov sledeći meč je bio isto na Grend slemu, 2008. godine se sastao sa Federerom u polufinalu Australian opena, njega je Švajcarac pobedio godinu dana ranije u četvrtfinalu!

Ovog puta je priča bila drugačija, Novak je počistio Rodžera 7:5, 6:3, 7:6! Potom je i trijumfovao u finalu pobedivši Žo Vilfreda Congu!

Srđan Đoković, Dijana Đoković

Masanori Jošida/Alo!

Srđan Đoković, Dijana Đoković, Foto: Masanori Jošida/Alo!

Posle meča sa Švajcarcem, Dijana Đoković, Novakova majka je za "Herald" najavila da je Federerova vladavina na kraju!

Ona je objasnila da je Novak ušao na ovo takmičenje sa mentalitetom da ne vidi Rodžera više kao "kralja". Kada je razvalio, do tada, osvajača 12 Grend slemova oduševljena majka srpskog tenisera je rekla: "Kralj je mrtav, dugo živeo kralj!"

Dijana je predvidela da će upravo Australijan open biti prvi Grend slem koji će Novak osvojiti u karijeri, i da će potom vladati svetskim tenisom!

Očigledno da je poraz 2007. godine u finalu US opena bila prekretnica u Đokovićevoj karijeri, smatra Dijana!

Novakov otac Srđan je posle razočarenja u tom finalu rekao da smatra da će to biti poslednji Federerov trofej na US Openu, a da je Novak sazreo da preuzme vladavinu od Švajcarca:

"Nije ga gledao kao "kralja"" - rekla je Dijana koja je potom objasnila: "To je zato što je na poslednjem meču na US openu moj suprug rekao: 'Ovo je poslednji put da će pobediti Novaka'. Zato što je Novak postizao poene protiv Federera njegovim oružjem. Rekao mu je da je sazreo i da može da pobeđuje baš kao on (Federer)!"

Posle tog meča, Federer i Đoković su odigrali još 42 duela, Srbin ima 26 pobeda, a Švajcarac 23! Opšte poznato je da nisu u dobrim odnosima, a Federer ne podnosi Novakove roditelje!

Što je vreme više odmicalo to se Dijanino proročanstvo ispunjavalo, Novak je zaseo na tron i nemilosrdno je vladao! U ovoj deceniji je osvojio 15 Grend slemova i preko 30 Masters trofeja! Na fotografiji ispod možete videti Novakovu vladavinu i Federerovu! Ko je imao uspešniju deceniju, Federer '00 ili Đoković '10? Napišite vaše mišljenje u komentarima, statistika sve govori!

Đoković - Federer

Twitter

Đoković - Federer, Foto: Twitter

 

Komentari (1)

Javor

14.12.2019 10:56

Federer ne igra na snagu već na tehniku. Ima i poseban udarac iz zgloba ruke. Trajaće on još dugo u prvih deset.