Novak Đoković
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
Novak Đoković

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Novak Đoković, Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Novaka je u trećem kolu eliminisao Danijel Evans sa 7:5, 6:4, posle dva sata i osam minuta igre.

Od početka se videlo da će Đoković imati velikih problema na ovom meču. Bilo je vetrovito, a to su uslovi koji nikako ne prijaju najboljem teniseru sveta.

Pretrpeo je vrlo brzo dva brejka. Ipak, uspeo je da se potpuno vrati u igru i izjednači na 4:4. Ali, onda je opet izgubio svoj servis i Evans je dobio prvi set.

Pravio je Đoković veliki broj neiznuđenih grešaka, imao ih je čak 45. Evans je tip igrača koji ne dozvoljava protivniku da uđe u ritam i to je jedan od razloga zašto je najbolji teniser sveta često izgledao bezidejno.

Drugi set je počeo neuporedivo bolje po Novaka. Zaigrao je agresivnije i to se odmah odrazilo na rezultat, pošto je poveo sa 3:0. Međutim, bio je ovo jedan od onih dana, kada Đoković nije potpuno mentalno u meču. Delovao je prilično letargično i kada je to slučaj, ne uspeva da održi koncentraciju, pa je dopustio Evansu da se vrlo brzo vrati u drugi set. 

Imao je šampion Monte Karla iz 2013. i 2015. godine veliku priliku kod vođstva od 5:4. Došao je do set lopte, ali je onda napravio grešku iz bekhenda, koja verovatno i najbolje oslikava čitav meč.

U narednom gemu je ponovo pretrpeo brejk tako što je odservirao duplu servis grešku na kraju gema, da bi potom Evans iskoristio prvu meč loptu i došao do senzacionalnog trijumfa.

Podsećamo, Evans je u prvom kolu turnira pobedio Dušana Lajovića, a sada je bio koban i po Novaka. Rival u četvrtfinalu biće mu David Gofan, koji je savladao Aleksandra Zvereva.

Đoković - Evans (4:6, 5:7)

5:7 Kraaj! Evans koristi prvu meč loptu i dolazi do najveće pobede u karijeri.

5:6 Brejk! Novak je odigrao još jedan loš gem. Britanac je stigao do dve vezane brejk lopte, prvu je Đoković spasao drop-šotom, ali je onda napravio duplu servis grešku i sada je Evans na gem od senzacije.

5:5 - Đoković propustio veliku priliku. Imao je set loptu, ali je onda napravio grešku iz bekhenda, pa Evans dobija još jedan iscrpljujuć gem na svoj servis.

5:4 - Napet gem. Imao je Evans 15:30, Novak je odigrao loš drop šot, ali je Britanac promašio čist zicer na mreži i Đoković se izvukao.

4:4 - Novak propustio brejk loptu. Drugi najduži gem u meču osvaja Evans i poravnjava rezultat.

4:3 - Konačno Novak prekida seriju 30-godišnjeg Britanca i vodi u drugom setu.

3:3 - Egal u drugom setu. Novak se mnogo muči, a Britanac to kažnjava i osvaja treći uzastopni gem.

3:2 - Brejk! Novak je četvrti put u meču izgubio svoj servis. Britanac uzima dva gema u nizu i vraća se u drugi set.

3:1 - Prvi gem za Britanca u drugom setu. Stigao je Novak do 15:30, ali je onda Evans dva puta odigrao servis volej i upisao se na semafor u drugom setu.

3:0 - Potvrđen brejk! Novak je i u ovom gemu imao nekoliko promašaja, ali deluje neuporedivo bolje nego što je to bio slučaj u prvom setu.

2:0 - Breeeejk! Odličan početak drugog seta za Novaka. Napokon je Đoković pustio ruku i to se odmah odražava na rezultat. 

1:0 - Novak dobija uvodni gem. U prva tri poena je sva tri puta izašao na mrežu i dva puta bio uspešan. Agresivnija igra svetskog broja jedan u nastavku meča.

Drugi set:

4:6 - Evans dobija prvi set! Iskoristio je treću set loptu, a Novak je i u ovom gemu pravio veliki broj grešaka. Đoković je napravio čak 23 neiznuđene greške.

4:5 - Novi brejk pravi Evans. Taman što se vratio u meč, Novak je ponovo odigrao loš gem, dok je Britanac odigrao jedan odličan pasing-šot zahvaljujući kojem je došao do dve brejk lopte. Iskoristio je prvu i sada je na gem od seta.

4:4 - Breeeejk! Vraća se Novak potpuno u prvi set. Bio je to još jedan maratonski gem koji je obilovao greškama na obe strane, ali najvažnije da je Đoković ovoga puta realizovao brejk šansu. Sledi neizvesna završnica prvog seta.

3:4 - Novi siguran gem na svoj servis. Novak je u poslednja dva gema na svoj servis izgubio samo jedan poen.

2:4 - Propuštena velika prilika. Imao je svetski broj 1 dve vezane bejk prilike, ali je ponovo ušao u seriju grešaka i Britanac dobija maratonski gem, te je sada blizu prvog seta. 

2:3 - Nole sve bolji! Uzima gem sa nulom.

1:3 - Brejk! Konačno Novak dolazi do svog prvog gema. Čim je zaigrao sa više koncentracije i igra je došla. Iskoristio je drugu brejk loptu i smanjio zaostatak.

0:3 - Dupli brejk prednosti ima Evnas! Srpski teniser neprepoznatljiv na startu duela. Pravi veliki broj grešaka i prilično je nestrpljiv što Britanac koristi.

0:2 - Evans potvrdio brejk. Imao je Đoković 15:30, ali je Britanac uspeo da osvoji tri poena u nizu i povede sa 2:0. Novak pravi dosta grešaka na početku susreta.

0:1 - Brejk! Novak je pretrpeo brejk odmah na startu meča. Napravio je dve duple servis greške, pogrešio iz forhenda i bekhenda po jednom, pa tako Evans dolazi do brejka.

Prvi set: 

Biće ovo prvi međusobni duel svetskog broja jedan i britanskog tenisera. Novak je bio slobodan na startu turnira, dok je u drugoj rundi bio bolji od Janika Sinera - 6:4, 6:2.

Evans je u prvom kolu eliminisao Dušana Lajovića posle velike borbe, a potom je pobedio Poljaka Huberta Hurkača. Zanimljivo da Evans pune četiri godine nije zabeležio trijumf na šljaci, a onda je u Monte Karlu ostvario dve pobede. Ima 30 godina i trenutno je 33. reket sveta.

Pobednik između njih dvojice u četvrtfinalu se sastaje sa boljim iz duela David Gofan (Belgija) – Aleksander Zverev (Nemačka).

Hoće li Novak osvojiti titulu u Monte Karlu?

 

Komentari (2)

dragan

15.04.2021 15:25

MENTOLAC

Beogradjanin

15.04.2021 17:18

Gotovo je Nole,moras dase pomiris dasi u godinama gde nemozes vise povuci se dostojanstveno.