Džejms Blejk
AP Catherine Avalone
Džejms Blejk

AP Catherine Avalone

Džejms Blejk, Foto: AP Catherine Avalone

Nekadašnji četvrti teniser sveta Džejms Blejk je govorio o ekspanziji "belog sporta" u poslednjim decenijama. On je istakao da je u ranijem periodu američki tenis bio u fokusu jer je imao igrače poput Džona Mekenroa, Andrea Agasija i Pita Samprasa.

"Sećam se da su me pitali ko će biti novi... Svako od njih. Endi Rodik je preuzeo odgovornost na sebe i to je pomoglo nama ostalima. Znam da je Endi imao mnogo pritiska na sebi. Teško je, Amerika je bila dominantna tokom decenija", rekao je Blejk.

On je dodao i da su navijači kroz godine navikli da u finalima Gren slem turnira viđaju američku zastavu.

"Sada shvatamo da je tenis globalni sport i da postane sve teže bilo kojoj zemlji da dominira. U prošlosti niste imali šampione iz Srbije ili Azije, niste imali mnogo prilika da uspete... Moć je dolazila iz Amerike, Australije, Francuske i Engleske. Sada je to globalizovano, što je dobro za igru", naveo je Blejk.

On je govorio i o dominaciji Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

"Prilično je nestvarno gledati trojicu najboljih ikada kako igraju u jednoj eri. Svima ostalima je teško da osvoje Gren slem turnire. Njih trojica nastavljaju da igraju na visokom nivou i sve su bolji", naveo je Blejk.