Novak Đoković
Marko Metlaš
Novak Đoković

Marko Metlaš

Novak Đoković, Foto: Marko Metlaš

Rolan Garos se ove godine igra u nikada ranije viđenim uslovima – krajem septembra umesto krajem maja, sa novim lopticama za koje su mnogi rekli da su izuzetno teže i sporije.

"Ovo je prvi put da koristimo 'Vilson' loptice na šljaci. Slažem se da su teške, ali mislim da je to i zato što smo skoro u oktobru, dosta je hladno i šljaka je teška, mokra. Svi uslovi uticu na loptice, pa je teško reći da li je loptica generalno teška, ili je to zato što igramo u ovim sporim uslovima. To je što je, rekao bih. Moramo to da prihvatimo, zato smo i svi došli nešto ranije kako bismo se privikli na nove uslove, dosta drugačije", izjavio je Đoković.

Prvo pitanje na konferenciji odnosilo se na peh iz Njujorka kada je diskvalifikovan jer je nenamerno napucao linijskog sudiju lopticom u vrat.

"Naravno, posebno ću paziti na to gde udaram lopticu na terenu, posle toga što se desilo u Njujorku o tome razmišljam i tako će biti još neko vreme. Desilo se to što se desilo, to moram da prihvatim i da pređem preko toga. To je bio šok za mene i mnogo ljudi, ali te stvari se dešavaju, to je život. Ne mislim da će to imati neki poseban negativni uticaj na to kako se ja osećam na terenu. Osvojio sam turnir u Rimu samo nedelju dana posle svega u Njujorku i nisam osetio nikakve emotivne poteškoće u tome da igram i da se ponašam na način na koji želim", priča Novak i dodaje:

"Pokušaću da svedem svoje negativne reakcije na terenu na minimum, ali neću da budem potišten zbog toga. Prihvatio sam to, oprostio sam sebi i nastavio. Ja sam ljudsko biće, imam mane kao i svi drugi i bez obzira na godine iskustva koje imam - ovakve stvari mogu da se dese. To je zato što mi je stalo, zato što želim da budem najbolja verzija sebe i da pobeđujem. I, zbog toga ja ponekada svoje emocije ispoljujem na dobar, a nekad i na ne baš dobar način. Mislim da to neće uticati na mene u smislu da više neću smeti da se derem, da stegnem pesnicu... To sam već uradio u Rimu i sve je okej. Vratio sam se u normalu".

Rolan Garos je tokom prethodnih nekoliko meseci najavljivao veliki broj publike na stadionima, ali se to promenilo. Ipak, gledalaca će u određenom broju biti.

"Nedostaje mi publika sigurno zato što je to deo onoga što mi radimo, deo profesionalnog tenisa, profesionalnog sporta, to je deo koji nas inspiriše".

Jedna od tema bila je i nedavno organizovana Unija igrača.

"PTPA je tek osnovano i kao što sam rekao u Njujorku, pred nama je proces kreiranja strukture i shvatanja gde se mi tačno nalazimo u teniskom ekosistemu, u poređenju sa vodećim teniskim organizacijama. To znači sa ATP, ali i sa WTA jer mi nismo predstavnici samo muških tenisera, već i ženskih i pokušaćemo da u budućnosti predstavljamo sve tenisere na svetu. To sve nije kratak proces, potrebno je vremena da se sve postavi, trenutno pričamo sa nekoliko zainteresovanih partija i organizacija koje žele da nam pomognu kako bismo uspostavili strukturu i menadžment naše organizacije. Vašek (Pospišil) i ja smo suosnivači PTPA, imamo oko 160 igrača koji su uz nas, a nadam se da ćemo uskoro imati barem toliko i što se tiče žena. Ali, mi ne možemo sve da uradimo sami, jer nama je teško da, kada igramo turnire, podelimo našu pažnju i na politiku i da baš sa svim igračima pričamo i sve im objasnimo. Dajemo sve od sebe, ali naš primarni posao – igranje mečeva i turnira – je prioritet", objasnio je Đoković.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Nestaško

28.09.2020 13:59

Potpuno razumem milionera i njegov šok...Ja dvanaest puta godišnje doživim šok kada mi stigne plata...Kao i Novak i ja to nekako prebrodim, jer život ide dalje - njemu ka novim milionima i retkim šokovima, meni ka novim platama i redovnim šokovima...Ko mi je kriv što nisam Novak.