Novak Đoković
Alo/Masanori Jošida
Novak Đoković

Alo/Masanori Jošida

Novak Đoković, Foto: Alo/Masanori Jošida

Polemika oko pomoći slabije rangiranim teniserima traje od izbijanja pandemije koronavirusa i nikako da stane. Novak Đoković je izneo predlog koji je podelio tenisku javnost, bukvalno polovina ga podržava, a polovina osuđuje. Sad se oglasio i Endrju Haris, australijski teniser, smatra da se Novak Đoković najviše zalaže za ravnopravnije nagrade u tenisu od svih članova takozvane "velike trojke". Haris, koji je 204. na ATP listi je u jednom podkastu otkrio koliko se igrači iz samog vrha interesuju za pomoć slabije rangiranim kolegama.

- Velika trojka, Rodžer, Rafa i Novak… Toliko dugo su na vrhu da su zaboravili kako je to biti na nižim pozicijama. Znam da se Federer zalaže da većina nagrada ostane u gornjem domu. Možda kaže javno ono što ljudi žele da čuju, da je on za to da se novac distribuira slabije rangiranim igračima, ali kad dođe do glasanja, njegov stav je da novac ostane za one na vrhu. Mislim da od njih trojice Novak najviše gura tu agendu da se novac pravednije raspodeli nama koji smo slabije plasirani. Ne znam da li je to dovoljno, ali od sve trojice, Novak čini najviše - rekao je Haris.

Australijanac je ipak zamerio Novaku što nije prisustvovao poslednjoj velikoj video konferenciji igrača, što je po njemu kao predsednik ATP Saveta morao da učini, a umesto toga je igrao fudbal sa kolegama na “Adrija turu”. Ipak, taj sastanak, po njemu, nije doneo ništa značajno.

- Na vezi nas je bilo oko 400, svi u različitim grupama. Svako je imao svoje interese, bilo je sve nekako nesređeno, svako je nametao svoju temu. Završio sam taj razgovor bez ikakvog utiska izuzev toga što sam imao još više nedoumica i što sam možda bio još više isfrustriran zbog svega - kaže Australijanac.

Haris je žestoko kritikovao i prvog čoveka ATP, Andreu Gaudencija, što tokom pandemije koronavirusa nije pristao na smanjenje plate.

- Mislim da ga je Marko Trunheliti pitao u vezi plate i Gaudenci mu je odgovori u stilu, ‘nisi ti to video, nemaš pojma kako sve ovo izgleda’. Marko mu je rekao da naravno da nema pojma kada ništa ne deli sa igračima. Ne očekujemo da nam pokažu snimke svih tih dogovora, želimo samo da smo u toku oko toga šta se događa. Andrea je bio prilično zagrajan da mu odgovori. Opet smo imali pitanje je li u ATP bilo smanjenja plata i on je rekao nešto poput, ‘posle jednog dana u svemu ovome osećam se kao da sam igrao meč u pet setova’. Uvredljivo je da to koristite kao izgovor za neprihvatanje da vam se smanji plata. Svi u svetu imaju neko umanjenje, a on pokušava da opravda zašto to nije slučaj u ATP - zaključio je Haris.

PROČITAJTE JOŠ: