Novak Đoković
AP Lee Jinman
Novak Đoković

AP Lee Jinman

Novak Đoković, Foto: AP Lee Jinman

Novak Đoković je lako stigao do trećeg kola Australija opena, a ono što je posebno impresivno u njegovoj igri je servis. Srbin mnogo bolje servira otkad sarađuje sa nekad najboljim serverom planete Goranom Ivaniševićem, što se jasno vidi u Melburnu. 

Na prva dva meča u Melburnu Đoković je zabeležio ukupno čak 30 asova, 14 protiv Jan-Lenarda Štrufa i dva više protiv Japanca Tatsume Itoa. Prosek od 15 po susretu je za njega zaista impresivan i mnogo obećava. Zanimljivo je da je isti broj asova za dva meča zabeležio legendarni Ivo Karlović, sa kojim Beograđanin deli 14. i 15. mesto od svih učesnika. Neprikosoven je naravno Džon Izner sa čak 78 neuzvraćenih servisa, što je za 34 više od njegovog dobrog prijatelja, sunarodnika i drugoplasiranog na ovoj listi, Sema Kverija! Rodžer Federer i Rafael Nadal, praktično jedini protivkandidati Novaku za titulu, nisu uspeli da se probiju za sada ni u Top 20 servera.

Novak Đoković i Goran Ivanišević

EPA/PETER KLAUNZER

Novak Đoković i Goran Ivanišević, Foto: EPA/PETER KLAUNZER

- Mislim da je moja serva potcenjena, pošto sam jak na reternu, pa to svi izdvajaju. Često me je, naročito tokom mojih najboljih sezona u karijeri 2011. i 2015. savršeno služio, posebno prvi servis, a i često me izvlači iz neprilika. To mi dozvoljava da se razmašem i da slobodnije igram, pre svega sa osnovne linije - prokomentarisao je Srbin ove podatke u razgovoru sa bivšim trenerom, Borisom Bekerom.

Đokovim asovima, kao i svi ostali učesnici Australijan opena, daje doprinos skupljanju novca za saniranje štete od požara koji su do nedavno harali Australijom, jer čelnici turnira doniraju 700 australijskih dolara za svaki as na turniru. To znači da je Đoković u prva dva kola asovima donirao već 21 hiljadu australijskih dolara.