Radmilo Armenulić
Mitar Mitrović
Radmilo Armenulić

Marko Metlaš

Radmilo Armenulić, Foto: Marko Metlaš

Beograd je ponovo na svetskoj teniskoj mapi, pre svega zahvaljujući munjevitoj reakciji Novaka Đokovića. Posle Serbia opena, koji se igrao u periodu od 2009. do 2012. godine, Beograd će u 2021. ponovo biti domaćin jednog ATP turnira, od 19. do 26. aprila.

Da li će Nadal u 2021. godini prestići Đokovića na vrhu ATP liste?

 

Turnir Serije 250, koji je dislociran iz Budimpešte i čiji će direktor biti Novakov brat Đorđe, dobio je zeleno svetlo posle odluke Upravnog odbora ATP-a. Serbia open će se igrati na šljaci, odman posle Mastersa u Monte Karlu, pa bi mnogim igračima mogao da znači u sklopu priprema za Masterse u Madridu i Rimu i Rolan Garos.

Nadal želi prvo mesto

Rafael Nadal se za mnoge neočekivano prijavio za turnir u Roterdamu, ali Armenulić nije iznenađen odlukom Španca. - Jasno je kao dan da Nadal ove godine želi da svrgne Novaka sa prvog mesta ATP rang liste i učiniće sve što može da to i ostvari. Uz to, nije tajna da će pokušati da spreči Novaka da obori rekord njegovog velikog prijatelja Federera po broju uzastopnih nedelja na vrhu ATP liste, ali ne verujem da će uspeti u tome.

Legendarni teniski stručnjak Radmilo Armenulić ne krije oduševljenje činjenicom da se Beograd vratio na mapu svetskih teniskih gradova.
- Presrećan sam što je Novakova inicijativa uspela. Munjevito je reagovao, iskoristio je činjenicu što je Budimpešta otkazala i ubedio čelnike ATP da umesto Mađarske pruže šansu Srbiji za organizaciju turnira koji će mnogo značiti našem tenisu.
Armenulić je odmah nastavio i konkretno rekao šta će turnir doneti Srbiji.
- Očekivano učešće Filipa Krajinovića, Dušana Lajovića, Viktora Troickog, Miomira Kecmanovića, Lasla Đera će već dati težinu turniru, ali ono što je posebno važno je da će i mlađi i slabije rangirani srpski teniser imati šansu da se pokažu na velikoj sceni. Sigurno će organizatori dodeliti nekoliko specijalnih pozivnica koje bi mladi igrači mogli da iskoriste na najbolji mogući način i sa jednom ili dve pobede poprave rejtinge i otvore sebi put ka učešću na jačim turnirima.

Nehumani uslovi u Australiji

Danima se piše i priča o situaciji u kojoj su se našli najbolji teniseri planete pred start Australijan opena, kao i o inicijativi Novaka Đokovića da se neke stvari promene, koje su dočekane na nož od dela teniske javnosti.

- Novak je imao najbolje namere, ali to se loše protumačilo, a ima tu i ljubomore jer ne mogu da ga dostignu i onda ga kritikuju za sve i svašta, pa i za ovo, iako je jasno da je samo želeo bolje uslove za sve. Izvesno je da će ovaj karantin ostaviti trag na igrače, koji nemaju treninge, zatvoreni su u sobama, pa nema sumnje da će i kvalitet tenisa u Australiji bti daleko ispod onog na koji smo navikli.

Ko bi još osim najboljih srpskih tenisera mogao da bude gost Beograda?
- Verujem da će Novak igrati na tom turniru, a sama njegova pojava bi mogla da povuče još neke igrače iz svetskog vrha da dođu u Beograd, kao i da privuče veliku pažnju svetskih medija. Rano je govoriti o spisku učesnika, ali sigurno je da će u Beograd doći igrači sa kojima Novak ima odličan odnos, poput Vaseka Pospišila, kao i drugih igrača iz novoformirane PTPA organizacije.
Za sad je turnir preseljen iz Budimpešte u Beograd samo za 2021. godinu, ali Armenulić zna da je Novakova ideja da Beograd ima kvalitetan turnir svake godine.
- Novakova želja, ali i svih nas koji volimo tenis, je da turnir u Beogradu postane tradicionalan i da se igra svake godine. Jednog dana kad prođe korona to bi bio spektakl sa prepunim tribinama i veoma kvalitetnim igračima, pogotovo iz okruženja, i pomogao bi mnogo razvoju srpskog tenisa i nadolazećih mlađih snaga - zaključio je Armenulić.

PROČITAJTE JOŠ: